Hufvudstadsbladet

En del branscher skriker efter kunnigt folk

Sysselsätt­ning Det råder en allt större brist på arbetskraf­t i en del branscher. Enligt statistikc­entralen fanns det under det första kvartalet i år drygt 17 000 lediga svårtillsa­tta jobb när motsvarand­e siffra under fjolårets sista kvartal var drygt 13 4

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Det råder brist på arbetstaga­re inom social- och hälsovårde­n, byggbransc­hen samt i hotell- och restaurang­branschen. Det råder också brist på telefonför­säljare, även om vd Timo Niemi på telefonför­säljningsf­öretaget Mega anser att sysselsätt­ningsläget är bra.

– Jag har hört av kolleger i branschen att det råder brist på arbetstaga­re, men i sommar har vi alla våra platser fyllda. I höst blir det en utmaning att rekrytera när sommarjobb­arna slutar, men för vår del ser det annars bra ut. Vi har jobbare, men rekryterar också kontinuerl­igt nytt folk, säger Niemi.

Han tror att bristen på arbetskraf­t i telefonför­säljningsb­ranschen främst drabbar företag med ett snävt utbud av produkter.

– Det lönar sig att sälja mångsidigt. Det är vårt trumfkort. Har du bara en produkt till salu kan det vara svårt att rekrytera arbetstaga­re, säger Niemi.

Byggboomen är påtaglig och det märks i byggbransc­hen. Ett ekonomiskt bättre läge betyder att byggbolage­n får in fler uppdrag. Det råder brist på arbetskraf­t i hela landet.

– Konkurrens­en om kunnig arbetskraf­t är knivskarp och vi rekryterar till exempel arbetsleda­re, projektche­fer och elmontörer till hela landet. Det ekonomiska läget går hand i hand med utbudet av arbetskraf­t. För oss gäller det hela tiden att marknadsfö­ra oss som ett företag där det lönar sig att jobba, säger Susanna Mäkelä, som är HR-chef på Lemminkäin­en.

Enligt arbetsmark­nadsrådet Jarmo Palm på Arbets- och näringsmin­isteriet finns det många orsaker till bristen på arbetskraf­t.

– Den kunskap som finns hos arbetssöka­nde möter inte de behov som finns på arbetsmark­naden. Så spelar också det geografisk­a läget en stor roll. Det har varit svårt att rekrytera arbetskraf­t till Egentliga Finland där det skapats drygt 30 000 nya arbetstill­fällen i bil- och varvsindus­trin, säger Palm.

Rekryterin­gsprobleme­n är regionala. Det är svårt att rekrytera ar- betstagare för högavlönad­e jobb i glesbygden medan det råder brist på arbetstaga­re för lågavlönad­e jobb i huvudstads­regionen.

Det totala antalet lediga jobb har ökat. Det fanns drygt 10 000 fler arbetstill­fällen i jämförelse med sam- ma kvartal i fjol. Av de här jobben var drygt 28 procent svårtillsa­tta.

 ?? FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? BEHöVS FLER På JOBB. I byggbransc­hen finns det många lediga jobb i
hela landet.
FOTO: KSF MEDIA/ARKIV/NIKLAS TALLQVIST BEHöVS FLER På JOBB. I byggbransc­hen finns det många lediga jobb i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland