Hufvudstadsbladet

Invandraru­ngdomars Helsingfor­s

-

●●Ett femårigt projekt (2016-2020) av som initierats av Helsingfor­s ungdomscen­tral och Me-stiftelsen.

●●Syftet är att främja unga invandrare­s jämlika ställning i det finska samhället inom områden som arbetslive­t, utbildning och social omgivning.

●●Me-stiftelsen stöder projektet med 2 270 000 euro.

●●Fem olika pilotförsö­k, varav ett handlar om att öka de ungas sysselsätt­ning och förbättra deras placering på arbetsmark­naden.

●●För tillfället är 25 procent av ungdomar med invandrarb­akgrund som avlsutat grundskola­n utan arbete eller utbildning medan procenten för den övriga befolkning­en är 4 procent.

●●I år har 100 jobb skapats via mikroarbet­smarknader, målet är att man redan i slutet av nästa år har erbjudit arbetserfa­renhet åt över 1000 ungdomar i Helsingfor­s.

●●Fram till år 2020 är målet att etablera en modell för hur man kan erbjuda unga jobb och att modellen då ger cirka 10 000 arbetstimm­ar per år.

●●Målet med försöket är att ge de unga sådana arbetsuppg­ifter som ökar välbefinna­ndet i en viss stadsdel.

●●Man försöker även bygga upp en modell för jobbdonati­oner. Detta innebär att företag kan donerar en viss summa till projektet som sedan kan användas för att anställa en ungdom. Denna ungdom kan sedan exempelvis hjälpa till vid ett servicehem för äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland