Hufvudstadsbladet

Här vände Henri Kontinens karriär

Tennis När Henri Kontinen tar sig an utmaningar­na i årets upplaga av Wimbledon handlar det om ett kärt återseende. Det var här som finländare­ns karriär fick sig en rejäl skjuts för exakt ett år sedan.

- FNB

För ett år sedan skrällde Henri Kontinen och brittiskan Heather Watson med en grand slam-seger i mixeddubbe­l i den anrika tennisturn­eringen i Wimbledon.

Den här veckan spelar Kontinen och Watson igen tillsamman­s när de ska försvara sin titel.

– Vi hinner inte träna tillsamman­s alls före turneringe­n. Vi värmer bara upp ihop före matchen, kommentera­r Kontinen upplägget.

Karriärens första grand slam-seger var startskott­et på en uppgående spiral som gav helsingfor­saren en plats som världsetta i herrdubbel samt seger i Australian Open och ATP-slutspelet tillsamman­s med John Peers.

I Wimbledon måste spelglädje­n och samspelet i mixed hittas snabbt också den här gången.

– Henri är en häpnadsväc­kande dubbelspel­are. Vi njuter verkligen av tiden ute på planen och vi har inte haft några tecken som vi kommit överens om på förhand. Det hela var mycket enkelt. Han sade vad jag skulle göra och jag sade vad han skulle göra, kommentera­r Watson samarbetet med finländare­n.

Kontinen spelade senast under midsommarv­eckan då han och Peers slogs ut i kvartsfina­len i en ATPturneri­ng i London. I maj slogs paret ut redan i första omgången. Re- sultatnivå­n har inte varit densamma som i höstas och i Australian Open i januari.

– Jag är garanterat inte nöjd när matchen slutar med förlust. Men det är roligare att åka hem om jag spelat bra och ändå förlorat än om jag spelat dåligt, säger Kontinen.

Fjolåret har stor betydelse

Kontinen och Peers inleder mot italienarn­a Fabio Fognini/Andreas Seppi i dag. Under veckoslute­t spelar Kontinen med Watson när mixeddubbe­ln drar igång på lördag.

– Den ena är man och den andra en kvinna. Klart att Heather och John också som spelare och personer är olika. I mixeddubbe­l spelar man mindre taktiskt och mer på känsla. Spelet är ofta mer avslappnat, säger Kontinen.

Watson har också ett tajt schema för hon spelar i singel, dubbel och mixed.

–På grund av det här försöker vi göra allt enkelt med Henri eftersom vi inte har tid att träna tillsamman­s. Vi är ändå personer av samma typ och det är viktigt, säger Watson.

Kontinen medger att karriärens första grand slam-seger för ett år sedan betydde mycket för honom.

– Men det påverkar inte andra resultat, påpekar världsetta­n.

Henri är en häpnadsväc­kande dubbelspel­are. Vi njuter verkligen av tiden ute på planen och vi har inte haft några tecken som vi kommit överens om på förhand. Det hela var mycket enkelt. Han sade vad jag skulle göra och jag sade vad han skulle göra. Heather Watson

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LEON NEAL ?? VäNDPUNKT. Allt gick Heather Watsons och Henri Kontinens väg i Wimbledon för ett år sedan. Nu hoppas duon på favorit i repris.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LEON NEAL VäNDPUNKT. Allt gick Heather Watsons och Henri Kontinens väg i Wimbledon för ett år sedan. Nu hoppas duon på favorit i repris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland