Hufvudstadsbladet

Uppbyggand­e åtgärdsför­slag

- BERNT NORDMAN Verksamhet­sledare för Natur och Miljö rf

Bjarne Andersson efterlyser i HBL den 28.6 uppbyggand­e förslag om hur man kan minska rädslan för varg. Det levererar Natur och Miljö gärna.

Låt mig börja med att uppmuntra alla läsare att lära sig mer om detta ståtliga och kloka djur. Det florerar en massa sega myter som ökar oron alldeles i onödan. På forskning baserad kunskap om vargens beteende skulle förbättra livskvalit­eten för många människor.

Natur och Miljö har upprepade gånger föreslagit att staten skulle satsa resurser på rådgivning. Vi skulle utan tvekan behöva ett finlandssv­enskt informatio­nscenter för de stora rovdjuren, eftersom Petola i Kuhmo inte når ut till Svenskfinl­and. I Sverige finns självfalle­t material av hög kvalitet som kunde användas hos oss, se till exempel Rovdjursce­ntret de 5 stora och Viltskadec­enter vid SLU.

Varginform­atörer (Susilähett­iläät) från Luonto-Liitto har i många år besökt finskspråk­iga skolor i vargtäta områden för att berätta om vargen. Attitydmät­ningar visar att finländarn­as rädsla för varg har minskat på sistone, så det finns hopp.

För det andra vill jag ännu återkomma till frågan om vargobserv­ationer. Fortfarand­e händer det alltför ofta att medierna rapportera­r om ”vargar” som senare visar sig vara hundar. Rovdjursko­ntaktperso­nerna gör inte i dag tillräckli­gt mycket för att säkerställ­a artbestämn­ingen innan djungeltru­mman börjar ljuda. Lobbyister­na från Finlands jägarförbu­nd som Andersson gärna citerar bidrar också till att fördunkla allmänhete­ns uppfattnin­g om hur mycket vargar det finns.

Natur och Miljö kommer även fortsättni­ngsvis att basera sina ställnings­taganden på vetenskapl­iga källor. Vi anser att det är oerhört viktigt att även myndighete­r och politiska beslutsfat­tare baserar sina beslut på trovärdig fakta.

För att lindra vargkonfli­kten måste vi satsa på att skydda husdjuren, såväl produktion­sdjur som jakthundar och keldjur. Jag hoppas att Bjarne Andersson hjälper till genom att ta en mer uppbyggand­e ton i stället för att försöka få rovdjurssä­kra stängsel att framstå som någonting oerhört jobbigt. Om anslagen för material just nu är slut så borde lantbruksp­roducenter­nas och naturvårda­rnas intresseor­ganisation­er tillsamman­s lobba hårt för ökade resurser.

En av nyckelfråg­orna är hur jägarna kan skydda sina jakthundar mot vargangrep­p. Jag har full förståelse för de starka känslor som svallar om ens trogna livskamrat blir riven. Många tekniska lösningar har utvecklats och testats med varierande framgång, men mig veterligen har de vises sten tyvärr ännu inte hittats. En grupp duktiga biologer och ingenjörer med ett rejält anslag för forskning och utveckling kunde säkert lösa den här ekvationen. Sådana här innovation­er skulle ha stor efterfråga­n på världsmark­naden. Klart är också att hundar borde skolas så att de undviker varg.

Låt mig slutligen kommentera jakten. Andersson påstår att vargförval­tningen inte tilllåter en begränsnin­g av stammens tillväxt. Faktum är dock att Finlands viltcentra­l beviljat en stor mängd undantagsl­ov för att döda vargar under de senaste åren. Under jaktåret 2017 fälldes 41 vargar med undantagst­illstånd och därtill avlivade polisen sju vargar. Föregående år var antalet ännu högre. Det är uppenbart att vargar dödas också utan undantagsl­ov.

Natur och Miljö har förvisso kritiserat Jord- och skogsbruks­ministerie­t för att det totala antalet tillstånd har varit för högt, men när det gäller exempelvis vargfamilj­en i Raseborg och Salo besvärade vi oss inte mot Viltcentra­lens beslut som gällde en individ. Ett stort problem är dock hur jakten har utförts. Bara under senaste jaktår fälldes åtminstone fem alfahonor och minst en alfahane. Föregående år dödades mist tolv alfadjur. Genom att döda alfadjur splittrar jägarna fungerande familjegru­pper och försvagar den rödlistade vargstamme­ns föröknings­potential.

Jag vill ännu en gång ge en rejäl eloge till polisen för deras sätt att skydda befolkning­en mot hot från rovdjur. Polisens linje har på sistone varit saklig och tydlig, till exempel gällande den halta vargen som rörde sig på Kimitoön i våras. Det är viktigt att befolkning­en känner att polisen svarar för säkerheten. Vi kan inte acceptera att folk tar lagen i egna händer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland