Hufvudstadsbladet

För farligt – om du är finländare

- Fredrika Fellman

Migrations­verket i Finland fortsätter att utvisa personer som fått asylavslag till Afghanista­n. Nu vädjar landet till EU om att stoppa utvisninga­rna. Finland borde lyssna.

Afghanista­n har ingått avtal med både Finland, Norge och Sverige om att de ska ta emot de människor som tvångsutvi­sas härifrån efter att de fått avslag på sina asylansökn­ingar. I oktober förra året gick Afghanista­n med på att ta emot närmare 80000 utvisade – efter hårda påtrycknin­gar och hot om indraget bistånd från EU. Afghanista­n är ett av världens fattigaste länder och helt beroende av internatio­nellt bistånd för sin statsbudge­t.

Men Afghanista­ns flyktingmi­nistrar varnar för att landet inte längre har kapacitet att ta emot utvisade flyktingar på ett humant sätt – något som avtalet säger att de ska göra. Nu vädjar man till hela EU om att stoppa utvisninga­rna.

– Skicka inte fler människor till Afghanista­n, säger landets vice flyktingmi­nister Alema Alema i en telefonint­ervju med Svenska Dagbladet på torsdagen.

En av anledninga­rna till att Afghanista­n inte längre kan ta emot människorn­a enligt avtalet är att allt större flyktingst­römmar redan kommer från grannlände­rna Iran och Pakistan. En annan är att säkerhetsl­äget i landet snabbt har försämrats.

Det här är något som Utrikesmin­isteriet vet om. ”Undvik alla resor” står det under rubriken ”Risknivå” i resemeddel­andet för Afghanista­n på ministerie­ts hemsida. Ändå fortsätter Migrations­verket att tvångsutvi­sa personer som nekas asyl just dit. Trots att Utrikesmin­isteriet anser att det är för farligt att resa dit, åtminstone om resenären är finländare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland