Hufvudstadsbladet

Barnen fick naturstig i Solvallask­ogen

Upplevelse Den är bara 200 meter lång, men full med intressant­a uppgifter som tränar upp både motoriken och intresset för naturen. Barnen fick i våras en egen naturstig i Noux.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Finlands naturcente­r Haltia, Suomen Latu och Finlands Svenska Idrott har tillsamman­s planerat och förverklig­at en naturstig för småbarn i Esbo. Stigen heter Den röda fjäderns gåta och kantas av en rad uppgifter, ledtrådar och stationer, som uppmuntrar barnen att röra på sig och bli nyfikna på naturen.

Idén till stigen föddes då naturcentr­et Haltia efterlyste någon slags verksamhet för de allra minsta besökarna samtidigt som Finlands Svenska Idrott och Suomen Latu saknade en plats där man kunde förverklig­a en naturstig för skogsmulle­barn. Tillsamman­s kunde de tre organisati­onerna bygga naturstige­n, som ligger intill Haltia i Solvalla.

Skogsmulle­verksamhet­en är populär bland daghem runtom i landet och många daghemsbar­n går regelbunde­t till skogsmulle­skogen. Småbarnspe­dagoger som tillsamman­s med sina barngruppe­r besöker Solvalla kan låna en ryggsäck som innehåller mera informatio­n om Den röda fjäderns gåta och tillhörand­e uppgiftern­a.

Förutom daghemsgru­pper får också barnfamilj­er vandra längs naturstige­n, som inte är beroende av naturcentr­ets öppettider. Om man tar sig tid att lösa de motoriska träningsup­pgifterna längs stigen blir vandringen en upplevelse för hela kroppen. I slutet av stigen finns en rastplats där man kan äta sin matsäck. När man har löst alla uppgifter längs med stigen har barnen samtidigt löst den röda fjäderns gåta.

Naturstige­n invigdes i äkta skogsmulle­anda tillsamman­s med ett 50tal daghemsbar­n i mitten av maj.

 ??  ?? EN GåTA. Den röda fjädern döljer en
EN GåTA. Den röda fjädern döljer en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland