Hufvudstadsbladet

Knegare i Norge

- EBBA HåKANS

Förra veckan hade jag en catering ute i Sandefjord, grannstade­n till Larvik där jag bor. Och för första gången sedan jag flyttade till Norge fick jag uppleva en smula hytteliv här.

Hytte är deras version av en villa, en sommarstug­a med andra ord. Men den här hytten var nog inget som jag tidigare sett i Finland. Även om det antagligen finns lyxversion­er hemma också misstänker jag att det är mera vanligt här i oljelandet.

Ibland kan jag bli förvånad över hur mycket pengar som verkar flöda här. Det är helt praxis att äga en stor fin bil, som givetvis ska stå parkerad utanför ett maffigt hus – bäst är det om huset är målat i vitt.

Klart det finns vanliga knegare här också. Men i alla fall i den här delen av Norge är de färre än vad jag är van vid. För att ta ett exempel: Körde igenom vad man hemma skulle beskriva som en liten stad på vischan. Och där, mitt i allt, uppenbarad­e sig en bilhandel med endast Range Rovers. Vad man är van att se är ju halvt nedkörda bilar som står parkerade utanför en medioker bilhandlar­e, med skylten ”till salu” hängande i fönstret.

Jag dömer inte. Alla har olika mycket pengar. Men det är så konstigt med ett land där statusliv hör till det ordinära. Där lyxiga saker inte får dig att sticka ut. Eller kanske jag har fått det om bakfoten. Men om man redan kommer från ett rikt land och reagerar på ett annat lands extravagan­ta livsstil så måste det ju stämma lite grann.

Sedan måste jag inflika att den här planen med att komma hit ett år, jobba och tjäna en massa pengar gick lite i stöpet. Visst är kocklönen lite högre än i Finland, men levnadskos­tnaderna är ännu högre. Trodde att jobbet skulle fixa boende när jag kom hit, men det varade bara en månad, så tack för det. Ska man komma hit och jobba som vanlig knegare gäller det alltså att ha boende via jobbet, och tillbringa så få kvällar som möjligt på baren! Bara ett litet tips …

Som jag lite misstänkte var hotellrest­aurang inte riktigt min typ av matlagning (eller över huvud taget arbetssätt), så i sommar kommer jag stå bakom grillen vid Pica Pica. Ända tills det är dags att köra hem till Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland