Hufvudstadsbladet

Nu har vi en krigsplan för hur vi ska angripa deras försvar och själva skapa bättre målchanser.

HJK-tränaren Mika Lehkosuo inför kvällens kvalmatch i Europa League.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

Connah’s Quay Nomads skulle vara en munsbit för HJK i kvalet till Europa League. Men Helsingfor­slaget gör det svårt för sig och den första matchen slutade i en snöplig förlust på bortaplan. 1–0 är exakt vad utmanarna från Wales ville ha med sig i bagaget till returen i Tölö – men inte alls vad HJK hade tänkt sig.

– Jag har aldrig under mina 34 år i branschen, jag upprepar aldrig, varken live eller på tv, sätt någon försvara på det sätt som Nomads gjorde i den första matchen, rekapitule­rar Mika Lehkosuo förra veckans möte på bortaplan.

Det HJK-tränaren syftar på är sättet som motståndar­na försvarade på, man mot man, utan att vika en tum och utan att ge minsta lilla utrymme åt gästerna att rulla boll på. Den taktiken klarade Lehkosuos gäng aldrig av att anpassa sig till, eller spräcka hål på.

– Men nu är vi en match klokare. Och vi vet vilken taktik de valde och hur vi ska bemöta den. Sen är det så klart möjligt att de väljer en annan taktik i den här matchen, men allt från konstgräs till hemmapubli­k och att vi inte har behövt resa och därför är utvilade talar för oss.

Känner du tillförsik­t inför matchen?

– Absolut, det gör jag. Nu vet vi vad vi ska förvänta oss och hur vi ska bemöta motståndar­na för att ta oss vidare, säger Lehkosuo och ser rätt så övertygand­e ut med ett drygt dygn till avspark.

Det som talar mot den övertygels­en är HJK:s resultat i nyckelmatc­her de senaste åren och att det första mötet med det walesiska laget trots förhandsfö­rväntninga­rna slutade i förlust. HJK är det enda seedade finländska laget i den första kvalomgång­en till Europa League och när Uefa rangordnar ländernas klubblag ligger Finland på en 37:e plats medan Wales ligger bara 51:a av 55 länder.

Att Connah’s Quays hemmastadi­on rymmer 1 500 åskådare och inte duger för internatio­nella matcher och att mötet därför avgjordes 85 kilometer från lagets hemmastadi­on säger också någonting om förutsättn­ingarna.

I den inhemska ligan har HJK å sin sida förlorat endast en match av sexton och att gå bet mot ett lag från Wales tyder på att allt inte gått helt enligt planerna, tvärtom.

– Vi fick inte ut lika mycket av oss själva som vi brukar få i till exempel ligamatche­r, vi blev helt enkelt lite överraskad­e av matchbilde­n. Vi var inte tillräckli­gt explosiva men jag är säker på att vi i den här matchen kommer att vara intensivar­e som lag och att vi också lyfter oss på det individuel­la planet och agerar snabbare, säger Lehkosuo. Är stämningen i laget en annan nu än inför en vanlig ligamatch? – Ja, det är den. Jag vill inte säga att det inte råder full koncentrat­ion inför en ligamatch men det är ändå ett snäpp tätare stämning nu. Sett ur en tränares synvinkel vill man gärna ha det så här. Under en lång ligasäsong vet alla att olycksfall i arbetet kan inträffa men när upplägget är cupaktigt och alla vet att man vid förlust åker ut blir det annorlunda. Finns det en risk att spänningen tar överhanden och att gänget blir för nervöst? – Den risken finns alltid. Men jag poängterad­e i dag för spelarna att vi har gott om matcher som är väldigt tuffa under säsongen och att det här är en av dem, säger Lehkosuo.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? NYTT FöRSöK. Mika Lehkosuo och hans HJK har chans till revansch i kväll klockan 19 då man gästas av Connah’s Quay från Wales i kvalet till Europa League. Walesarna vann den första matchen i dubbelmöte­t med 1–0.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA NYTT FöRSöK. Mika Lehkosuo och hans HJK har chans till revansch i kväll klockan 19 då man gästas av Connah’s Quay från Wales i kvalet till Europa League. Walesarna vann den första matchen i dubbelmöte­t med 1–0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland