Hufvudstadsbladet

Fyll pajen med rödbeta

Sommarmat Rödbetor är den ultimata sommarmate­n. Små, mjälla, nyupptagna och naggande goda. Låt sommaren gå i rödbetsröt­t!

- TEXT MIA GAHNE/TT FOTO JANERIK HENRIKSSON

Finns det en enda råvara som kan rädda hela sommarskaf­feriet så är det väl färska nykokta rödbetor. Rykande varma rödbetor med en klick smältande smör och en väl tilltagen nypa flingsalt – mycket mer behövs inte för att uppnå kulinarisk­a himlahöjde­r. Den vrålhungri­ge kompletter­ar med en köttbit eller en rökt fiskstjärt, men egentligen är sällskap överflödig­t. Rödbetor är så himmelskt gott och mättande på egen hand.

De är dessutom väldigt tacksamma att fösa samman med andra smaker, såsom sälta och syra. De söta betorna med salt fetaost har blivit något av en modern klassiker – och det med rätta. Alla sorters ost med lite sting funkar väldigt väl till rödbeta, exempelvis getost, parmesan eller västerbott­ensost. För att det ska bli riktigt gott krävs någon form av mild syra, till exempel citronsaft eller en inte alltför ettrig vinäger.

Lägger man därtill några hackade nötter och lite färska örter är kalasmaten klar. För det är viktigt att tänka på att rödbetans mysigt mjälla konsistens behöver lite kaxigt motstånd i form av knaprigt, knastrigt och tuggvänlig­t sällskap, förslagsvi­s rå lök, frön, nötter eller krispigt bacon.

Rödbetan har dessutom renande bonusegens­kaper och rensar tarmar, lever, blod och sägs till och med kunna avlägsna begynnande njursten. Rödbetor kan göra underverk med dästa sommarlata kroppar som sväller av överflödig­t kolesterol.

Betorna kryllar även av nyttiga mineraler och vitaminer – såsom A- och C-vitamin, kalcium, magnesium, järn, fosfor, kalium, mangan och folsyra. Barn under ett år bör däremot inte äta rödbetor. Den höga nitrathalt­en kan nämligen vara direkt skadlig för de små liven.

Vrid av betornas blast (som faktiskt går utmärkt att äta) i stället för att skära. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten eller ugnsbaka med skalet på. Tillagning­stiden varierar ordentligt efter både sort, färskhetsg­rad och storlek.

Ett stalltips är att satsa på de minsta exemplaren. Minimala betor har maximal smak.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ??  ?? TILLTUGG ELLER HUVUDRäTT. Små, färska rödbetor bakas i grovsalt i ugnen och serveras med smör smaksatt med vitlök och timjan.
TILLTUGG ELLER HUVUDRäTT. Små, färska rödbetor bakas i grovsalt i ugnen och serveras med smör smaksatt med vitlök och timjan.
 ??  ?? FäRSKT OCH LOKALT. Rödbetor är inte bara ljuvlig sommarmat, de är dessutom fulladdade med allehanda nyttiga egenskaper.
FäRSKT OCH LOKALT. Rödbetor är inte bara ljuvlig sommarmat, de är dessutom fulladdade med allehanda nyttiga egenskaper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland