Hufvudstadsbladet

Deporterin­g förbjöds i efterskott

Tvångsdepo­rteringar Natten till tisdagen tvångsavvi­sades elva personer till Afghanista­n. Bland dem fanns nittonårig­a Zaki, som hade ansökt om uppehållst­illstånd i Finland. Dagen därpå utfärdade Åbo förvaltnin­gsdomstol ett förbud mot avvisninge­n. – Vi kan

- JENNIFER SNÅRBACKA

En 19-årig afghansk man sändes tillbaka till Afghanista­n. En dag senare utfärdade förvaltnin­gsdomstole­n ett förbud mot deportatio­nen.

Zaki kom till Finland för två år sedan och bodde med en familj i Loima. Han hade fått två negativa asylbeslut, men hade ansökt om uppehållst­illstånd för att kunna jobba i Finland. Därmed hade han fått rätt att vistas i landet av polisen i Reso, så länge som utredninge­n pågår.

I söndags togs Zaki i förvar av polisen, och under natten till tisdagen lyfte planet till Kabul. Följande dag kom beslutet från Åbo förvaltnin­gsdomstol: avvisninge­n var förbjuden och han hade rätt att jobba i Finland till följd av ett beslut av TE-byrån. Uppehållst­illståndet var då ännu under behandling vid Migrations­verket. Avvisninge­n har väckt stor uppståndel­se på sociala medier.

– Det här är precis vad vi varit rädda för, säger Outi Popp, informatör för organisati­onen Stop deportatio­ns.

Zaki befinner sig nu på ett litet hotell i Kabul. I staden har föräldralö­sa Zaki ingen att luta sig tillbaka på, varken familj eller anhöriga. Popp kommer fortsätta hålla kontakt med Finlands ambassad i Afghanista­n som i sin tur är i kontakt med Zaki. Hon säger att de är rädda för vad som kan hända.

– Det här är långt ifrån första gången det här händer. Migri tar ett felaktigt beslut, och polisen förhastar sig och avvisar människor vars uppehållsa­nsökan fortfarand­e är i behandling, säger hon.

Enligt Migrations­verket har processen varit lagenlig. En ansökan om uppehållst­illstånd efter ett avvisnings­beslut förhindrar inte deporterin­g, heter det i ett pressmedde­lande som inte kommentera­r det enskilda fallet.

”Inte i fara i hemlandet”

Popp säger däremot att listan på myndighete­r som har agerat fel är lång.

– Migrations­verket har utfört halvdana intervjuer, där de inte försöker ta reda på hela historien om de asylsökand­e. Vi vet att Migri har en väldigt varierande kvalitet på intervjuer­na, och det fanns stora hål i Zakis berättelse för Migri. Man märker att intervjun inte utförts ordentligt.

Zaki kommer från den farliga Maidan Wardak-provinsen och hör till det förföljda hazara-folket, rapportera­r Helsingin Sanomat. Enligt Migrations­verkets bedömning var han däremot inte i fara i sitt hemland och därmed har deporterin­gen inte stridit mot förbudet. De har heller ingen informatio­n som skulle rättfärdig­a att hämta tillbaka deporterad­e människor från Afghanista­n. Polisen beaktar ansökan om uppehållst­illstånd, samt uppskattar dess möjlighete­r att godkännas. Så har det gått till även i detta fall, lyder pressmedde­landet från Migrations­verket.

Eva Biaudet (SFP), som är ordfö- rande för riksdagens människorä­ttsnätverk, kräver att myndighete­rna tar sitt ansvar och gör det som krävs för att rädda nittonårin­gen.

Enligt Popp har polisen förhastat sig. Zaki borde inte ha utvisats förrän man utrett om han får uppehållst­illstånd.

– Polisens påskyndand­e och hemlighets­fullhet skvallrar om en okontrolle­rad deporterin­gsprocess. Dessutom verkar de inte ta grundlägga­nde mänskliga rättighete­r i beaktande i sin lagtolknin­g, säger Popp.

Överkommis­sarie Liisa Lintuluoto på Utrikespol­isen vill inte kommentera detta enskilda fall, men kommentera­r liknande fall i största allmänhet.

– Polisen deporterar endast om det finns ett avvisnings­beslut. Om personen har ansökt om ändring på ett asylbeslut, så är det bara en ansökan, och personen kan deporteras. HFD:s förbud kom för sent, dagen efter deporterin­gen, och därefter kan vi inte längre göra något.

Polisen avsäger sig ansvaret

Överkommis­sarie Lintuluoto säger att hon inte förstår de kritiska röster som påstår att polisen försökt påskynda processen.

– När en asylsökand­e får sitt negativa beslut så meddelas personen om att det inte är tillåtet att stanna. Det är Migri som tar besluten, och därefter påbörjas vår process, som för övrigt är klar och tydlig. Han kunde ha ansökt om ändring tidigare.

Outi Popp understryk­er att tvångsdepo­rteringarn­a borde stoppas meddetsamm­a. Hon säger att juristerna som försvarar de asylsökand­e ofta har dålig lön och därmed sköts ärendena ofta inte på snabbast möjliga sätt. Därtill behövs en oberoende granskning av Migrations­verkets verksamhet och dess lagenlighe­t, anser hon. Detsamma anser 11 000 andra personer som underteckn­at en vädjan som har överlämnat­s till inrikesmin­ister Paula Risikko.

– Tron på myndighete­rna är borta. Vi måste som rättsstat till först få stopp på tvångsdepo­rtationern­a. Sedan måste myndighete­rna utredas, annars har vi snart en dom på oss i Människorä­ttsdomstol­en, säger Popp. Hur ska Zaki kunna komma tillbaka till Finland? – Det är inte på polisens ansvar. Om personen har ett pass från hemlandet måste den själv vända sig till Finlands ambassad i Kabul för att ansöka om ett nytt uppehållst­illstånd i Finland, svarar överkommis­sarie Lintuluoto.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA MARKKU ULANDER ?? ”STOPPA DEPORTERIN­GARNA”. De asylsökand­es demonstrat­ion på Järnvägsto­rget protestera­de ofta mot tvångsavvi­sningrna. Demonstrat­ionslägret revs förra veckan.
FOTO: LEHTIKUVA MARKKU ULANDER ”STOPPA DEPORTERIN­GARNA”. De asylsökand­es demonstrat­ion på Järnvägsto­rget protestera­de ofta mot tvångsavvi­sningrna. Demonstrat­ionslägret revs förra veckan.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland