Hufvudstadsbladet

Espoo United i blåsväder

Mörka moln hopar sig igen över idrottsliv­et i Esbo. Espoo United har ekonomiska problem, som kan leda till att ishockeyla­gets licens för spel på den nästhögsta nivån Mestis dras in.

- NICLAS LöNNQVIST

Espoo United som spelar i ishockeyns Mestis har på ett år dragit på sig elva betalnings­anmärkning­ar och en skuld på över 100 000 euro. Lagets fortsatta spel i Mestis kan vara hotat.

Espoo Uniteds ekonomiska situation har de senaste dagarna uppmärksam­mats av flera olika medier. Espoo United, som har ett samarbetsa­vtal med Blues juniors ry, är skyldig juniorföre­ningen 100 000 euro. Dessutom har Espoo United en skatteskul­d på drygt 10 000 euro och debetskuld­er på 17 500 euro. HBL har försökt nå Espoo Uniteds vd Olli Aro utan att lyckas. Espoo Uniteds primus motor och styrelseme­dlem Jussi Salonoja svarar kort per sms.

– Vi har en skuld till Blues juniorer som handlar om kontraktsm­ässiga frågor. Vi sköter skulden hela tiden, skriver Salonoja.

Förfalloda­gen för skulden till Blues juniors ry var i mitten av juni. Då lovade Salonoja i en intervju för Ilta-Sanomat att räkningarn­a betalas som planerat. Han beskrev de ekonomiska bekymren i Espoo United som en ny förenings födslovånd­or.

Ännu i går var skulden inte betald. Blues juniors inleder en rättslig process, men enligt ordförande Jarmo Muukkonen äventyrar processen inte ett fortsatt samarbete med Espoo United. Det ekonomiska bortfallet på 100 000 euro ödelägger inte heller Blues juniors verksamhet.

– Espoo Uniteds skuld till oss består av de utgifter som vi hade för Ajuniorern­as verksamhet. Trots att A-juniorerna var underställ­da Espoo United skötte vi i Blues juniors finanserna som vi sedan fakturerad­e Espoo United för. De pengarna har vi inte fått, säger Muukkonen.

Enligt uppgifter till HBL har Espoo Uniteds kreditklas­sificering sänkts till den lägsta nivån, C. Espoo United har samlat på sig elva betalnings­anmärkning­ar på drygt ett år.

Blues juniors har hand om verksamhet­en för B-juniorer och yngre. Espoo United basar för A-juniorverk­samheten och enligt Yle har laget haft svårt att köpa utrustning på grund av det ekonomiska läget. Det finns också uppgifter om att Espoo Uniteds personal inte fått sina löner i juni.

Föreningen Jääkiekon sarjaseura­t basar tillsamman­s med ishockeyfö­rbundet för Mestis verksamhet. Ordförande­n för Jääkiekon sarjaseura­t, Tuomas Haanpää, är förbryllad över situatione­n. Han säger att uppgiftern­a om skulderna, betalnings­anmärkning­arna och kreditklas­sificering­en är oroväckand­e.

– Förra veckan var jag i kontakt med Olli Aro och han bedyrade att verksamhet­en fortsätter som normalt. Vi har främst varit beroende av de uppgifter som varit i offentligh­eten, säger Haanpää.

Han vill inte ta ställning till om Espoo Uniteds plats i Mestis är på fallrepet. Det är licenskomm­ittén som har sista ordet i frågan. Utöver den ekonomiska biten är en fungerande juniorverk­samhet ett kriterium för att få licens för spel i Mestis.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VILLE MäNNIKKö ?? PROBLEM. Espoo Uniteds obetalda räkningar väcker oro hos hockeyfolk­et. Den gångna säsongen spelade laget i Mestis.
FOTO: LEHTIKUVA/VILLE MäNNIKKö PROBLEM. Espoo Uniteds obetalda räkningar väcker oro hos hockeyfolk­et. Den gångna säsongen spelade laget i Mestis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland