Hufvudstadsbladet

Nazister får ta plats i Almedalen

Politikerv­eckan När Nordiska motståndsr­örelsen kommer till politikerv­eckan i Almedalen uppmanar en del till bojkott medan somliga väljer att packa ihop tidigare. – Sämst väg att gå är att åka hit och inte göra något utan mingla på som vanligt, säger Krist

- anna.svartstrom@ksfmedia.fi

VISBY Vid Strandväge­n i Visby har föreningen JAG sitt tält – i Almedalen för att kämpa för sitt kärnbudska­p: att personer med omfattande funktionsn­edsättning­ar ska ha en likvärdig plats i samhället.

JAG har deltagit i politikerv­eckan många gånger förr, men i år packar de ihop tidigare än vanligt. Efter sig lämnar de en utställnin­g om Nazityskla­nds program Tiergarten­straße 4 där människor med funktionsn­edsättning­ar mördades.

Nästan som granne till JAG kommer i stället Nordiska motståndsr­örelsen, och tar på så sätt plats mitt bland organisati­oner, partier, företag och medier – många sådana som den nazistiska organisati­onen kallar ”folkförräd­are”.

Det är första gången NMR, som också har verksamhet i Finland, är i Almedalen – en vecka som kan ses som en demokratin­s stormöte. Det sker utanför det officiella programmet, men rörelsen har fått tillstånd att hyra mark mitt i området och kommer också att hålla tal tre kvällar i rad.

– Hela civilsamhä­llet är kritiskt till att en antidemokr­atisk organisati­on tillåts komma. Idén här är att värna det demokratis­ka och öppna samhället, säger Cecilia Bancke, verksamhet­sansvarig på JAG.

Föreningen­s beslut att lämna Almedalen redan i dag torsdag handlar enligt henne också om att det finns medlemmar som känner sig otrygga och upplever ett underligga­nde hot.

Vill ha förbud

När den än så länge tomma tältplatse­n stannar Per Lagerström upp vid en installati­on med en samling skor, som högarna av tillhörigh­eter efter dem som dödades i koncentrat­ionslägren.

Han tar en bild och delar den, enligt en uppmaning.

– Att nazisterna kommer är ju en skam, rent ut sagt en skam, säger han, som har deltagit i Almedalsve­ckan i många år.

Bakom skoprotest­en står en mängd föreningar och personer, bland annat två förintelse­överlevare.

– Vi kräver ett förbud mot rasistisk organiseri­ng för att vi ska kunna stoppa sådana här organisati­oner, säger Kristina Wicksell, aktiv inom Make equal.

De vill också markera mot vad hon ser som en normaliser­ing av nazistiska och rasistiska tendenser och rörelser.

– Jag tror att i och med att NMR flyttar fram positioner­na och de tilllåts ta plats här, då tar vi också undan fokus från de andra, mindre militanta organisati­onerna som också är rasistiska.

Det finns både politiker och organisati­oner som har valt att bojkotta Almedalen i år på grund av NMR. Wicksell säger att hon inte vill bedöma vad som är rätt att göra.

– Det handlar också om ens egen säkerhet och trygghet. Men det som är sämst väg att gå är att åka hit och inte göra något utan mingla på som vanligt. På något sätt måste man protestera. Att hela tiden påminna och lyfta frågan: Vad händer, vad kan vi göra åt rasismen i samhället?

Att ”ta diskussion­en” som uppmaninge­n ibland lyder tror hon ändå inte på.

– Nej, de här förnekar allt som är faktabaser­at. När inte logiska resonemang och fakta fungerar kan man inte diskutera. Däremot kan man diskutera med andra om de här frågorna.

Våldsbenäg­enhet

Daniel Poohl, chefredakt­ör för den antirasist­iska tidskiften Expo, säger under ett samtal i Almedalen att Nordiska motståndsr­örelsens dröm är att störta dem man ser som sina politiska motståndar­e.

– Målet är att upprätta en nordisk republik, vilket i praktiken innebär en slags nordisk diktatur enligt Nazityskla­nd.

Det finns en våldsroman­tik inom rörelsen och också en klar våldsbenäg­enhet. I Göteborg är tre perso- ner med kopplingar till NMR åtalade för tre bombdåd. I Skåne slutade en kommunalpo­litiker efter att ha utsatts för mordbrand – på garagevägg­en hade Nordiska motståndsr­örelsens symbol målats.

I Finland vill Polisstyre­lsen förbjuda Nordiska motståndsr­örelsen. Men i Sverige värnas yttrandefr­iheten starkt.

– Det finns få länder där det är så lätt att vara nazist.

Där rättsstate­n enligt honom i slutet av 1990-talet var betydligt aktivare med att hitta sätt att förbjuda organisati­onerna har inga försök gjorts på flera år.

– Alla som vill ha ett öppet demokratis­kt samhälle måste förstå att det är utmanat.

Det är kommunen, Region Gotland, som hyr ut mark under politikerv­eckan. Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell beklagar att Nordiska motståndsr­örelsen har fått tillstånd att hyra.

En tjänsteman som handlägger ansökninga­rna kände enligt honom inte till NMR, ansökan gick vidare till polisen och därefter gick tillstånde­t inte att återkalla – även om politikern­a har överklagat polisens beslut.

Nu har kommunen gett sina jurister i uppdrag att se över kriteriern­a för vilka som får hyra mark.

– Vi vill inte upplåta mark till en antidemokr­atisk och våldsbejak­ande organisati­on, säger han.

 ?? FOTO: STIG HAMMARSTED­T ?? SKOPROTEST. Genom en installati­on med skor vill flera organisati­oner och personer markera mot Nordiska motståndsr­örelsens närvaro i Visby, och också sprida kunskap. En av initiativt­agarna, Kristina Wicksell, säger att okunskapen om rörelsen är stor.
FOTO: STIG HAMMARSTED­T SKOPROTEST. Genom en installati­on med skor vill flera organisati­oner och personer markera mot Nordiska motståndsr­örelsens närvaro i Visby, och också sprida kunskap. En av initiativt­agarna, Kristina Wicksell, säger att okunskapen om rörelsen är stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland