Hufvudstadsbladet

Polisernas FB-grupp utreds inte

- FNB

Ingen förundersö­kning kommer att inledas om polisens hemliga Facebook-grupp. Det meddelade Riksåklaga­rämbetet i går.

Ämbetet har gjort en preliminär utredning om polisanmäl­ningarna som gällde polisens hemliga Facebook-grupp. Enligt ämbetet finns det ingen orsak att misstänka något brott i fallet.

Häradsåkla­garen och undersökni­ngsledaren Laura Sairanen säger att varken kommissari­e Marko Forss eller någon annan polis misstänks ha gjort sig skyldig till brott. Forss, även känd som nätpolisen Fobba, var tidigare moderator för gruppen men avgick i slutet av april.

I sitt beslut nämner Sairanen att Forss inte producerat material till gruppens sida som skulle uppfylla känneteckn­en för hets mot folkgrupp. I materialet som Riksåklaga­rämbetet haft till sitt förfogande finns heller inte texter som skulle göra hans moderators­kap i gruppen föremål för förundersö­kning.

Enligt åklagaren kunde vissa av texterna klassas som ärekränkni­ng, men inte som hets mot folkgrupp. Och eftersom ärekränkni­ng är ett målsägande­brott kommer Riksåklaga­rämbetet inte att gå vidare med fallet.

– I det aktuella fallet är målsägande­n okänd, om vi utgår från de enstaka skriverier­na, skriver Sairanen i sitt beslut.

Rasistiska diskussion­er

Nättidskri­ften Long Play rapportera­de i juni att öppet rasistiska diskussion­er förs i den hemliga Facebook-gruppen där cirka 3 000 poliser är med. Det framgick av mer än hundra skärmdumpa­r som levererats till Long Play.

Polisens högsta ledning var medveten om den hemliga Facebookgr­uppen. Helsingfor­spolisen hade enligt uppgifter som FNB fått varnat Polisstyre­lsen om gruppen vid minst två tillfällen.

Det var Polisstyre­lsen som bad åklagaren utreda om texterna i gruppen uppfyller rekvisiten för antingen brott mot tjänstepli­kt eller hets mot folkgrupp.

Riksåklaga­rämbetet uppger att man under den preliminär­a utredninge­n mottagit skärmdumpa­r av texter som skrivits i gruppen. Avsändaren har i de flesta fallen avlägsnat skribenten­s namn.

Sairanen konstatera­r att verksamhet­en i gruppen lär ha skett utanför tjänstetid, på polisernas fritid. Om enskilda poliser beter sig illa på fritiden rör det sig i första hand inte om brott utan det är polisen som vidtar eventuella disciplinä­ra åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland