Hufvudstadsbladet

Elmotor i alla Volvobilar från 2019

Miljöpåver­kan Volvo Cars samtliga nya bilar som lanseras från och med 2019 kommer att vara utrustade med en elmotor. – Det är ett sätt att markera att de ligger långt fram, säger fordonsfor­skaren Mikael Wickelgren.

- FNB–TT nyheter@ksfmedia.fi

– Ett historiskt beslut då det innebär att man inte längre kommer att tillverka bilar som endast är utrustade med förbrännin­gsmotor, uppger Volvo Cars i ett pressmedde­lande.

Biltillver­karen kommer att lansera fem renodlade elbilar mellan åren 2019 och 2021. Även ett antal plug-in hybrider och ”milda hybrider” kommer att lanseras. Tre av de renodlade elbilarna ska vara Volvomodel­ler, de övriga två kommer att vara elektrifie­rade prestandab­ilar från Polestar, Volvo Cars så kallade prestandam­ärke.

Enligt Mikael Wickelgren, fordonsfor­skare vid Högskolan i Skövde i Sverige, vill Volvo markera hur långt fram i utveckling­en de ligger.

– De pekar ut en riktning för framtida utvecklig. De vill successivt vänja kunder och marknad vid att el och elektrifie­ring är normaltill­ståndet. De har redan tekniken så det här är bara ett steg i samma riktning. Det är inte så mycket drama egentligen, säger han.

Dagens besked var tvunget att komma förr eller senare, enligt Mikael Wickelgren som frågar sig hur elektrifie­rade hybridbila­rna kommer att vara.

–Det har de inte berättat. Hur mycket elmotor och batteri måste vara med innan du tycker att du elektrifie­rat fordonet, det behöver kanske inte vara så där fantastisk­t mycket, säger han.

Klimatneut­ral 2025

– Det här handlar om kunden. Människor efterfråga­r elektrifie­rade bilar i allt större utsträckni­ng och vi vill möta våra kunders nuvarande och framtida behov. Nu kan du välja en elektrifie­rad version av din favoritmod­ell från Volvo, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernche­f, i pressmedde­landet.

Volvo Cars har sedan tidigare ett uttalat åtagande att minimera sin miljöpåver­kan. Målet är att produktion­en ska vara helt klimatneut­ral senast år 2025.

– Volvo Cars har uppgett att man planerar att sälja totalt en miljon elektrifie­rade bilar till år 2025. Vi sa så för att vi menar det. Och det här är hur vi ska nå det målet, säger Samuelsson.

 ?? FOTO: EPA/JONAS EKSTRöMER ?? SATSAR På EL. – Volvo Cars vill möta kundernas framtida behov, säger vd Håkan Samuelsson.
FOTO: EPA/JONAS EKSTRöMER SATSAR På EL. – Volvo Cars vill möta kundernas framtida behov, säger vd Håkan Samuelsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland