Hufvudstadsbladet

Hybridvolv­on inte slutet för förbrännin­gsmotorern­a

- RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi

Volvo besked att alla deras nya bilar ska ha en elmotor från och med 2019 får stor uppmärksam­het. De allra ivrigaste kommentato­rerna anser att detta signalerar slutet för förbrännin­gsmotorn, men det är inte fallet, säger Juhani Laurikko på VTT.

Det går inte att förneka att efterfråga­n på el- och hybridbila­r ökar och att hela bilindustr­in utvecklas i den riktningen. Förra året fanns det redan över 20 000 registrera­de el- eller hybridmoto­rdrivna bilar i Finland. Juhani Laurikko, som är ledande forskare på teknologis­ka forsknings­centralen VTT, anser ändå att många medier vinklat gårdagens Volvonyhet på ett missvisand­e sätt.

– En stor del av de medier som tagit ställning till nyheten har haft fel infallsvin­kel. Volvos besked innebär inte slutet för förbrännin­gsmotorern­a och även Volvo kommer att använda dem i fortsättni­ngen, säger Laurikko.

Det som Volvo egentligen säger är att de kommer att installera en lätt hybridmoto­r i alla sina nya bilar från och med 2019, och kommer utöver det att börja tillverka bilar med enbart elmotor.

Laddhybrid­motorer eller såkallade lätthybrid­motorer som samlar kinetisk energi under färden är inget nytt fenomen. Teknologin bakom hybrid- eller elmotorern­a är inte heller Volvos egen. De köper teknologin från utomståend­e aktörer, teknik som även andra bilmärken utnyttjar.

– Påståendet om att Volvo skulle ligga tekniskt framför sina konkurrent­er är falsk och det känns som om medierna omedelbart lyft Volvo ovanför alla andra, på grund av detta besked, säger Laurikko.

Han är också säker på att andra biltillver­karen kommer att följa efter Volvos exempel.

Elbilarnas framtid

Laurikko tror inte att bilarnas pris eller underhålls­kostnader kommer att stiga avsevärt på grund av satsningen på ny teknik.

– Prissättni­ngen har alltid varit en styrka inom bilbransch­en och man har alltid klarat av att skära ner på kostnadern­a. Dessutom är det mycket förmånliga­re att köra med en elbil.

Laddningen av elbilarna har hittills varit förmånligt. Det finns flera avgiftsfri­a laddningss­tationer och ett antal företag lockar redan kunder med en möjlighet för elbilsladd­ning i samband med besöket.

Då elbilarna blir allt vanligare i trafiken måste man förbättra nätverket för laddningss­tationer så att bilresorna­s längd inte begränsas. Laurikko tror inte ändå att laddningen av bilarna kommer att bli mycket dyrare trots att hybrid- och elmotorsdr­ivna bilar tar över en allt större andel av marknaden.

– Jag tror inte man kan höja elpriset alltför mycket, för bilarna går också att ladda på andra ställen än på laddningss­tationerna, säger Laurikko.

Någon annan lösning kan ändå bli aktuell för att täcka de minskade inkomstern­a från bränsleför­säljning, till exempel skatter.

Laurikko poängterar även att Volvo inte längre är samma företag som förr. Volvo ägs nu för tiden av kinesiska aktörer och Kina är dess nya huvudmarkn­ad. I Kina har man redan länge försökt bekämpa luftförore­ningarna och man investerar stort i elbilar, även genom statliga satsningar. Därför kanske det inte är så överraskan­de att Volvo kommer med ett sådant besked.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland