Hufvudstadsbladet

Vapaavuori missnöjd med beslutet

- FNB

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) utdömer regeringen­s beslut att hålla kvar huvudkonto­ret för Säkerhetso­ch utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea i Kuopio.

Vapaavuori kallar beslutet om möjligt den största regionalis­eringsmiss­en i Finlands historia.

– Det är sorgligt att regeringen styvnackat håller fast vid sitt beslut, säger Vapaavuori till FNB.

Enligt Vapaavuori är beslutet ett bakslag för Helsingfor­s ambitioner att bli ny placerings­ort för Europeiska läkemedels­myndighete­n (EMA) när det flyttar från Storbritan­nien.

– Åtminstone ökar det inte Helsingfor­s trovärdigh­et i frågan att regeringen samtidigt utlokalise­rar det nationella läkemedels­verket.

Vikarien för stadsdirek­tören i Kuopio Pekka Vähäkangas däremot är nöjd och säger att Fimea nu kan koncentrer­a sig på utveckling av verksamhet­en och på forskning. Han tror att beslutet om placerings­orten är slutgiltig­t.

Vapaavuori har en avvikande åsikt också om den aspekten. Han anser att regeringen­s beslut är diffust formulerat och att det ännu kan bli gräl om hur det ska tolkas. Hans egen tolkning är att merparten av Fimeas nya tjänster inrättas i Helsingfor­s även om Kuopio står kvar som huvudort.

Vähäkangas säger i sin tur att tiden får utvisa hur stor behovet för nya jobb blir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland