Hufvudstadsbladet

Upptrissat läge inför G20-möte

Tusentals demonstran­ter har slutit upp i Hamburg i protest mot det stundande G20-toppmötet. Det blir första gången som president Donald Trump närvarar vid mötet med världens största ekonomier. – Det är dags att G20-länderna tar sitt ansvar för att sätta s

- HELENA NORDENBERG/TT nyheter@ksfmedia.fi

Welcome to hell, välkommen till helvetet. Så lyder det eldfängda namnet på den protestakt­ion som äger rum i dag, dagen innan G20-mötet inleds i Hamburg. Den tyska polisen är rustad till tänderna och säkerheten har förstärkts, rapportera­r den tyska radiokanal­en NDR.

Över 15 000 poliser står redo att hantera både fredliga och konfrontat­ionslystna demonstran­ter.

Flera demonstrat­ioner har re- dan hållits – varav de flesta har gått lugnt till. Men redan under natten mot onsdagen förekom orolighete­r i Hamburg.

– Det var en grupp människor som samlats på vägbanan. Polisen kom till platsen och bad dem att avlägsna sig, vilket de inte gjorde. Då fick patrullern­a ta hjälp av en svag vattenstrå­le, säger Hamburgpol­isens presstales­person Kristin Rössner till TT. Vad väntar ni er i helgen? Kommer det att gå lugnt till eller blir det stökigt? – Det får visa sig. Vi måste avvakta och se hur läget utvecklar sig. Vi hoppas på det bästa, vi har allt under kontroll och så långt det går gör vi vårt bästa. Men man kan inte sia om vad som händer, säger Rössner.

Men med uppemot 100 000 demonstran­ter på gatorna i Hamburg blir säkerhetsf­rågan en mäkta stor uppgift att hantera. Enligt säkerhets- experter väntas runt 8 000 vänsterext­remistiska och våldsbenäg­na demonstran­ter infinna sig, uppger nyhetsbyrå­n AFP.

Kajakprote­st mot kolfartyg

För ett par dagar sedan genomförde miljöorgan­isationen Greenpeace en protestakt­ion mot ett ryskt kolfartyg på väg in i hamnen i Hamburg. Aktivister­na gav sig ut i kajaker och mindre båtar under demonstrat­ionen, enligt Em Petersson som är Greenpeace Sveriges talesperso­n i klimatfråg­or.

– G20-länderna står tillsamman­s för tre fjärdedela­r av världens utsläpp av fossila bränslen. Därför är det viktigt för Greenpeace att närvara i Hamburg, och inte minst nu när Trump också ska vara på plats, säger Em Petersson till TT.

Petersson syftar på att USA:s president Donald Trump har meddelat att USA drar sig ur det klimatavta­l som slöts i Paris 2015.

Ett av aktivistnä­tverken bakom Välkommen till helvetet-kampanjen är Autonomous revolution­ary nordic alliance. De kommer att försöka blockera hamnen i Hamburg i morgon i ett försök att hindra deltagare att komma fram till mötet.

”Vi kommer att blockera G20-mötet, som är en odemokrati­sk samling auktoritär­a stater och ledare, som framtvinga­r nedskärnin­gar och neoliberal­ism i deras egna och andras länder”, står det i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: EPA/LUKAS BARTH ?? Polisen använder vattenkano­ner mot demonstran­ter som blockerar en vägbana i Hamburg.
FOTO: EPA/LUKAS BARTH Polisen använder vattenkano­ner mot demonstran­ter som blockerar en vägbana i Hamburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland