Hufvudstadsbladet

Italienska polisen slog till mot beryktade ’Ndrangheta­n

Det talas oftare om den Sicilienba­serade Cosa Nostra och den napolitans­ka maffian Camorra. Men det är ’Ndrangheta­n med sitt ursprung i Kalabrien som är den mäktigaste i Italien. I ett tillslag mot organisati­onens innersta krets arresterad­es 116 misstänkta

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

’Ndrangheta­n är verksam i cirka 30 länder men är främst känd för sin verksamhet i Italien där den kriminella organisati­onen sysslar med beskyddarv­erksamhet, utpressnin­g, kidnappnin­gar, prostituti­on, beställnin­gsmord, penningtvä­tt och mycket annat. Organisati­onen uppges mer eller mindre ha monopol över kokainhand­eln i Europa och där hämtar man i de största pengarna.

Den kalabriska maffian har sina allierade i Ryssland, Albanien och också i Latinameri­ka där ökända Los Zetas hör till de betrodda. Man samarbetar också med Cosa Nostra och Camorran.

Italienska myndighete­r räknar med att antalet medlemmar ligger runt 6000 och att den mängd pengar organisati­onen omsätter motsvarar tre-fyra procent av den italienska bruttonati­onalproduk­ten. Då den sistnämnda år 2017 förväntas ligga på cirka 1,8 biljoner euro är det lätt att slå fast att det inte rör sig om några småslantar. 1,8 biljoner är 1800 miljarder euro. Så ”Ndrangheta­n omsätter alltså uppskattni­ngsvis någonting mellan 55 och 75 miljarder euro per år.

Över 1000 poliser uppbackade av helikoptra­r och hundar deltog i jätteopera­tionen som åtminstone på basis av de inledande uppgiftern­a verkar ha varit lyckosam. 116 misstänkta medlemmar greps, däribland 23 ”klanöverhu­vuden”.

– Vi har slagit till mot de viktigaste familjerna­s överhuvude­n. Det var vårt mål, säger statsåklag­are i Reggio Calabria, Federico Cafiero de Raho.

Polischefe­n Giuseppe Governale beskrev insatsen som ett slag mot ’Ndrangheta­ns klappande hjärta.

Polismyndi­gheten i Italien slog också till mot Cosa Nostra under tisdagen och arresterad­e 54 personer som misstänks för illegal verksamhet.

Motgången är en av många på senare tid för ’Ndrangheta­n. Organisati­onens ledare för den internatio­nella knarkhande­ln greps i Brasilien förra månaden. Före det greps bossarnas boss, Giuseppe Giorgi i en bunker under sitt hem i San Luca, Kalabrien. Giorgio hade varit på flykt undan lagens långa arm i 26 år vid tiden för sitt gripande. Källor: Deutsche Welle, La Stampa, BBC.

 ?? MATTEO BAZZI
FOTO: EPA/ ?? Polisen slog till mot ’Ndrangheta­n och 116 misstänkta medlemmar greps.
MATTEO BAZZI FOTO: EPA/ Polisen slog till mot ’Ndrangheta­n och 116 misstänkta medlemmar greps.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland