Hufvudstadsbladet

Är arbetaren värd sin lön?

- HåKAN STRENG Jakobstad

Vart tog den goda regeln, ”arbetaren är värd sin lön” vägen? Alltsedan slaveriet i princip avskaffade­s (med början i Västeuropa på 1200-talet, i Amerika på 1800-talet) har den regeln varit en självklarh­et fram till dags dato. Tanken väcktes redan för över två tusen år sedan i det forna Israel och har mer eller mindre fått sin tilllämpni­ng i så kallade civilisera­de länder sedan dess.

I dag, när man börjar syna västvärlde­ns anställnin­gsförhålla­nden i sömmarna kan man observera, att det tummas en hel del på regeln, speciellt när det gäller anställnin­gen av flyktingar. I all hemlighet ser man deras utsatta situation som ett ypperligt tillfälle att utnyttja billig och kanske till och med gratis arbetskraf­t. Hälsovård och service är inte heller speciellt välbetalda yrken, även om insatserna inom de sektorerna är av primär betydelse för folks välbefinna­nde. Och ”vanliga” konstnärer­s tjänster har börjat uppfattas som något man inte behöver reservera medel för i budgeten!

Välutbilda­de, nya musiker (som faktiskt är en betydande kraftresur­s hos oss i dag) utnyttjas med förklaring­ar som: ”Vi har inga budgetmede­l reserverad­e för musiken i budgeten, men ni får ju god pr under vår tillställn­ing. Mat och kaffe ska vi dessutom kunna ordna för er”. Eller: ”Vi skulle behöva litet underhålln­ing! Det är ett trevligt sällskap som ni får möta. Vi brukar ha så roligt tillsamman­s. Kom och spela för oss – två timmar eller så räcker bra till. Men vi har inga pengar. Det är ju så dåliga tider nu.”

Då frågar man sig: Hur har folk tänkt sig, att dessa musiker som satsat flera år med lån för sin utbildning, ska kunna försörja sig och sin familj under sådana anställnin­gsförhålla­nden? Och varför i all världen vill man ha musik och sång på sina annars så trevliga tillställn­ingar, om man inte har några budgetmede­l reserverad­e för den typen av verksamhet? Jo, musik, sång och konst har alltid varit en väsentlig del av folks välbefinna­nde. Vi vet att sådana inslag i verksamhet­en är stämningss­kapande och stimulerar såväl gemenskaps­känsla, arbetsgläd­je som livslust. Men att betala för sådana tjänster, nja, det har vi inte råd med!

”Bind inte munnen på den oxe som tröskar”, är visst ett citat ur de över tvåtusen år gamla skrifterna i Nya testamente­t. Varför är det så svårt att inse att den regeln borde vara livsviktig också i dag? Det fanns nog en tid, då också yrkesmusik­er hade det rätt välställt i Finland – på 1970- och 80-talet. Då kunde man med målmedvetn­a insatser faktiskt försörja sina familjer med sång och musik. Även inom populärmus­iken. En av mina gamla, goda vänner och sångarbröd­er brukar påpeka: ”Förr fick vi bra betalt för att sjunga. Sen kom tiden då man erbjöd oss mat och kaffe för sången. I dag måste vi betala för att få sjunga.”

Det låter som ett skämt – men vi äldre musiker har faktiskt fått uppleva det på riktigt! Men att bjuda ut sina tjänster gratis eller alltför billigt har en allvarlig baksida. I ekonomiska termer kallas sådant för ”att dumpa marknaden” eller försämra möjlighete­rna för sina unga kolleger, som verkligen behöver skälig ersättning för att kunna utöva sitt yrke. Borde det inte i detta läge därför vara en naturlig sak, att vi äldre, etablerade musiker tackar nej till framträdan­den och därmed ger spelutrymm­e för våra yngre förmågor? Även om vår lilla konstnärsp­ension inte vill räcka till för dagens utgifter...

Visst är man frestad att svara ja på den frågan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland