Hufvudstadsbladet

Våga tala om hedersrela­terat våld

- VERONICA KALHORI Esbo

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETE­R Hedersrela­terat förtryck och våld är ett ämne som väcker diskussion i tystnad och hemlighet. Det är ett existerand­e problem i vårt samhälle, som finns under ytan.

Oftast beror hedersrela­terat förtryck och våld på kultur och religion. Offren brukar vara unga flickor, men även unga pojkar. Familjen anser att en västerländ­sk livsstil inte lämpar sig för deras barn, och kräver respekt för den egna kulturen och religionen, med allt vad det innebär. Problem uppstår när unga flickor och även pojkar vill leva sitt liv som de vill, även om det innebär att de bryter mot familjens tradition.

Fast hedersrela­terat förtryck och våld existerar och förekommer, är människor ofta omedvetna om detta samhällspr­oblem. Men det är också mycket svårt att tala om det, trots medvetenhe­t om fenomenet. Att lyfta fram problemet för diskussion väcker känslor och rädsla. Människor är rädda för de konsekvens­er och reaktioner som kan uppstå när man tar upp frågan. De som vill hjälpa vill inte bli stämplade som rasister. De vill inte heller ge underlag till rasister, som rider på fördomar och okunskap om mångkultur­alismen.

I Finland finns det ingen behörig myndighet som kunde förstå det här problemet, eller till vem de drabbade kunde vända sig vid behov. Därför är det viktigt att utbilda profession­ella som kan hjälpa människor som lider av detta problem. Dessutom ska hedersrela­terat våld kriminalis­eras.

Jag anser också att det är oerhört viktigt att skolor och andra institutio­ner uppmärksam­mar problemet och till det relaterade fenomen och att de omedelbart informerar myndighete­rna. I Sverige har detta problem diskuterat­s öppet och åtgärder har vidtagits. I många fall får man inspiratio­n av Sverige och man vill ta modell av svenskarna. Jag undrar varför man inte gjort så i denna fråga här i Finland.

Offren vågar inte själva tala om sin situation offentligt, men de hoppas att någon gör det för dem. Vi får inte lämna offren ensamma. Det är särskilt viktigt att man kan tala öppet och konstrukti­vt. Avsikten är inte att stigmatise­ra någon eller någon folkgrupp, utan tanken är att hitta lösningar för att hjälpa offren och deras familjer. Detta kräver mod, som jag hoppas ska finnas i oss alla.

Åtgärder måste vidtas innan fenomenet eskalerar och blir allt svårare. Det värsta är inte det faktum att hedersrela­terat förtryck och våld förekommer, utan att man inte vill tala om det och att ingenting görs. Vi måste komma ihåg att vi talar om mänskliga rättighete­r och mänsklig värdighet, och att försvara dem är alltid rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland