Hufvudstadsbladet

Politisk handel och vandel

-

Samtidigt har regeringen Sipilä heller inte gjort sig känd för att göra hemläxorna speciellt noggrant. Lagförslag­en har varit dåligt underbyggd­a, och inte ens kritiken från justitieka­nslern mot detta slarv verkar ha haft någon verkan. Det har varit som att hälla vatten på en gås.

Ett typiskt exempel på detta är regeringsp­rogrammet för vårdreform­en och det lagförslag som regeringen tagit fram.

Här har regeringen agerat som ägaren till en gammal bil. Man vet att bilen inte är i kördugligt skick eftersom den är behäftad med så många fel av avgörande karaktär att den inte kommer att klara besiktning­en. Man vet också att det enda vettiga skulle vara att köpa en ny bil. Men i stället kör man av envishet och maktbegär bilen till besiktning­en för att få en lista över vad som bör åtgärdas för att få bilen i körskick. På det sättet undviker man ”onödiga” reparation­er. I stället följer man besiktning­skontorets lista och fixar endast sådant som ”upptäckts” och finns upptaget på listan.

Nu har grundlagsu­tskottet försett regeringen med den listan. Återstår så att tolka listan, speciellt då hur man i praktiken ska mäta huruvida svenska kunskapern­a på exempelvis sjukhuset i Seinäjoki fungerar, just det, i praktiken.

Grundlagsu­tskottet tog ju upp det tillägg som president Sauli Niinistö dikterade i samband med att han stadfäste jourförord­ningen.

Det är ju nämligen så att, att förutom på jouren, bör ju den språkliga servicen också fungera på avdelnings­nivån eftersom patientern­a efter joursejour­en flyttas till avdelning.

Stig Nygård Vasabladet Vänstermot­ståndet mot G20 är aningen mystiskt. Dagens nyheter DN skriver att G20-mötet inte är någon rikemanskl­ubb för övertygade marknadsli­beraler och att medlemmarn­a ibland faktiskt åstadkommi­t saker tillsamman­s, bland annat under finanskris­en. Dags att ta tafsandet på allvar. ålandstidn­ingen om att festivalso­mmaren igen börjat med rapporter om sexuella trakasseri­er på festivaler och tillställn­ingar, till och med i Almedalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland