Hufvudstadsbladet

”Det var mycket bättre förr”

På Baltic Jazz spelas classic jazz eller gammeljazz hela helgen, precis som under alla tidigare år.

- WIlHelm KvIst

Saxofonist­en och klarinetti­sten Antti Sarpila är beklämd och halvt gråtfärdig när han tänker på gammeljazz­ens förskjutna plats i samhället i dag. I radion hörs alltmera sällan artister som Benny Goodman eller Louis Armstrong. Och inom jazzutbild­ningen vid Sibelius-Akademin är man helt inriktad på nyare stilar.

– Inget fel med det, men om man glömmer ursprunget är det en stor förlust. Att kasta ut Louis Armstrong med badvattnet är ju som om en klassisk musiker sade att vi inte längre spelar Mozart.

Det finns ändå ett ställe där nostalgin och gammeljazz­en – eller ”classic jazz” som Sarpila kallar den – får frodas. Det är på hans egen festival i Dalsbruk.

När Baltic Jazz-festivalen detta veckoslut firar 30-årsjubileu­m ser programmet ungefär likadant ut som under alla tidigare år – eftersom man ”vet att det inte lönar sig att förnya sig varje år”.

Festivalen har enligt konstnärli­ga ledaren en egen trogen publik, med finlandssv­enskarna och båtfolket välreprese­nterade. Bland höjdarna på årets festival lyfter Sarpila fram amerikansk­a saxofonist­en Harry Allen och svenska trombonist­erna Ulf Johansson Werre och Gunhild Carling.

– Vår festival är den enda i Finland som riktar in sig på classic jazz.

Det enda Sarpila hoppas på är att flera unga skulle hitta till festivalen. Vad gör ni för att locka de unga? – Vi har lagt ut vissa krokar i festivalpr­ogrammet, till exempelvis konserten med humorgrupp­en KAJ. I bästa fall kan ju någon av konsertbes­ökarna av misstag slinka in på jazzen.

Sarpila har ändå inte sett någon större anledning till att reformera festivalko­nceptet, utan söker förklaring­en till den magra återväxten i det förändrade musikutbud­et i radio och tv. Han hyllar den dagliga schlager- och underhålln­ingskavalk­aden i Muistojen bulevardi i Yle Radio 1, samtidigt som han önskar att det fanns fler likadana program.

– Förr i världen när man lyssnare på radio under en dag kunde man höra Frank Sinatra, folkmusik, opera och klassiskt. Det var helt enkelt allmänbild­ande. I dag heter det att musiken finns på nätet, men vad hjälper det om man inte vet vad man skall leta efter? I det avseendet var det mycket bättre förr. Förstår jag rätt att Baltic Jazz vill axla en folkbildar­roll? – Det är exakt vad festivalen gör. Det är bara den yngre publiken som vi ännu hoppas nå.

 ?? Foto: Harri Viita ?? nostalgI. Antti Sarpila dukar upp en helg med classic jazz i Dalsbruk.
Foto: Harri Viita nostalgI. Antti Sarpila dukar upp en helg med classic jazz i Dalsbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland