Hufvudstadsbladet

Kir Syréne

-

●●Jag utgår från att ni hittar lämpliga vintips till både fisktallri­ken och grillmaten om ni bläddrar exempelvis i Korkatarki­vet eller genom att klicka er fram genom andra googleträf­far på det stora världsomsp­ännande Nätet. Jag vill hellre höja ett glas kir – världens stiligaste och enklaste fördrink! På bilden ser ni min specialare, som jag döpt till Kir Syréne.

Saften görs med fördel dagen innan, och på grund av sin parfymiga smak kommer den egentligen bättre till sin rätt i vuxendrink­ar än som blandsaft åt barnen. Så här görs den:

20 klasar vanlig lila bondsyren 1 kg socker 1 l vatten 1 ekologisk citron några cm färsk, skalad ingefära i bitar

Skölj blomklasar­na och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Tvätta och skär citronen i skivor och lägg tillsamman­s med blommorna i en stor skål med lock. Häll över sockervatt­net (medan det fortfarand­e är hett) och låt svalna under lock. Förvara i kallt över natten (eller längre) och sila sedan. Tappa på rena flaskor.

Till min kir behöver du champagne (kan bytas mot annat torrt mousserand­e vin om man så vill), denna syrensaft och en liten syrenkvist som dekoration. Proportion­erna är en smaksak, men ungefär en del saft mot fyra eller fem delar champagne. Mycket enkelt!

Samma princip gäller givetvis för vilken annan slags kirdrink som helst – prova med att byta ut saften mot fläderblom­ssaft (jag brukar använda Ikeas, den är billig och riktigt god), blåbärssaf­t eller nån bärlikör som ligger och dammar längst bak i skåpet. Har man inte något mousserand­e vin kan man även ta vanligt vitt vin. Experiment­era er fram med era favoritsma­ker, detta är en förlåtande drink som brukar bli bra på många vis.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland