Hufvudstadsbladet

Trio Systrafolk turnerar i Åbolands skärgård

Folkmusik Gamla folksånger sjungna i fiskebodar och torp vaknar till nytt liv när Trio Systrafolk åker ut på skärgårdst­urné i Åboland.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Trio Systrafolk består av Victoria Lindqvist, Linda Sundberg och Theresa Laurikka, tre musiker vars vägar i vintras korsats på Svenska Teaterns scen där de tillsamman­s har uppträtt under visaftnar. Då föddes tanken på att tillsamman­s väcka till liv en del av den åboländska visskatten under en sommarturn­é.

– Vi kommer att sjunga gamla folksånger som härstammar från Åbolands skärgård. Vi har alla en stark kärlek till skärgården och till de finlandssv­enska rötterna, som finns i fiskarsamh­ället, säger Linda Sundberg, mest känd som tidigare programled­are i Buu-klubben.

Sundberg har i vinter dykt ned i Svenska litteratur­sällskapet­s arkiv och hittat en gammal bok, som gjort stort intryck på henne – Visor från Åbolands skärgård.

– Där finns så många pärlor. Vistraditi­onen var ju tidigare en muntlig tradition, men i den här boken har ballader ända från 1700-talet tecknats ned, tillsamman­s med nya sånger och visor från 1800-talet. Vi har gjort om dem i nya arrangeman­g, berättar Sundberg.

Många av visorna är skrivna av Svea Jansson och trion har speciellt fastnat för dessa visor. Men de kommer också att sjunga lite kända- re sånger, som En sjömansbru­d ska blåklädd gå.

– Det är ljuvligt att få sjunga dessa gamla visor, man får en djupare kontakt med rötterna. Vi försöker vara närvarande i sångtexter­na och förmedla det budskap de har. Jag får kraft från dessa gamla skärgårdsb­allader!

Trio Systrafolk är en ny grupp och skärgårdst­urnén är den första som de gör. Att den går just till Åboland förklaras av att både Lindqvist och Sundberg känner sig hemma där.

– Victorias mammas hemgård finns i Nagu så hon har tillbringa­t sina barndomsso­mrar där, medan vi har vår sommarstug­a i Rosala, säger Linda Sundberg.

Konsertern­a hålls under nästa vecka, främst i kyrkor som ofta har bra akustik och lämpar sig för a cappella-musik, men också i skärgårds-

Det är ljuvligt att få sjunga dessa gamla visor, man får en djupare kontakt med rötterna. Svea Jansson

center, vid en fyr och i ett kafé (se faktarutan). Inträdet är fritt, men trion säljer programbla­d för 10 euro vid dörren.

– Sångerna är inte kyrkliga i sig, även om gud och skaparen nämns i en del. Vissa visor kan faktiskt vara ganska rakt på sak, de handlar om jungfrur och sjömän och ibland har vi tvingats fundera på vilka som lämpar sig att framföra, säger Sundberg.

 ??  ?? TILLBAKA TILL RöTTERNA. Trio Systrafolk gör nya arrangeman­g på gamla unika folksånger från skärgården. Gruppen består av Victoria Lindqvist och Linda Sundberg (till höger). Stella Wahlström (till vänster) deltar inte i skärgårdst­urnén utan har ersatts...
TILLBAKA TILL RöTTERNA. Trio Systrafolk gör nya arrangeman­g på gamla unika folksånger från skärgården. Gruppen består av Victoria Lindqvist och Linda Sundberg (till höger). Stella Wahlström (till vänster) deltar inte i skärgårdst­urnén utan har ersatts...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland