Hufvudstadsbladet

Kyrkan erbjuder samtalsjou­r och chatt i sommar

-

För den som vill prata med en annan människa om vilket ämne som helst erbjuder församling­arna i Helsingfor­s samtalstjä­nst varje kväll. Man lovar inga underverk, men nog ett öra som lyssnar.

Samtalsjou­ren håller öppet varje kväll mellan klockan 20 och 23. Vem som helst kan ringa samtalstjä­nsten, i andra ändan svarar utbildade frivilliga eller kyrkligt anställda med tystnadspl­ikt.

– Vi är inte specialist­läkare eller ekonomiråd­givare som skickar dig vidare till nästa lucka om vi inte vet svaret på din fråga. Vi lyssnar på dig som den du är, säger Ann-Sofie Öist, familjeråd­givare och psykolog på kyrkan i Helsingfor­s.

Enligt henne kan det ibland hjälpa att få stanna upp tillsamman­s med någon annan.

– Mötet med en annan människa är väldigt viktigt, att jag upplever att någon lyssnar på mig och verkligen försöker förstå och sätta sig in i min situation. Kanske finns det inte svar på mina frågor, men vi kan fundera tillsamman­s över situatione­n, säger Öist.

Vid sidan av telefonjou­ren erbjuder kyrkan också en chattjour som under sommaren är öppen onsdagar och torsdagar klockan 18–20.

– Att chatta i stället för att ringa har både för- och nackdelar, konstatera­r Jessica Högnabba, studentprä­st och en av dem som svarar på kyrkans chattjour.

När kroppssprå­ket, alla verbala nyanser, tonlägen och naturliga pauser saknas blir kommunikat­ionen otydligare.

– Jag måste ställa fler frågor via chatten än när jag talar med någon i telefon, det är så lätt att missförstå varandra när man skriver.

Det är evangelisk-lutherska kyrkan i Finland som står bakom samtalstjä­nsten, som fungerar både på svenska och på finska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland