Hufvudstadsbladet

I Roosnas & Lepajoes fotspår

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Nu när filmuthyrn­ingen till stora delar flyttat ut på nätet kan det vara skäl att uppmärksam­ma Jaak Kilmis Loikkarit (Sangarid), en dramakomed­i som hos oss går upp i Elisa Viihde-kanalen, detta efter att i hemlandet slagit knockout på biobesökar­na.

Intressant nog har man i filmen vägarna förbi såväl Finland som Sverige, men så öser man ju också ur de hyss som herrarna Raivo Roosna och Alex Lepajoe gjorde sig skyldiga till på 1980-talet.

Som berättare fungerar Ralf Tamm (Märt Pius), en glad gök som tillsamman­s med bluesbröde­rna Mario (Karl-Andreas Kalmet) och ”Skåpet” (Veiko Porkanen) sysslar med svartabörs­handel med hotell Viru som centrum.

Här byter jeans, strumpbyxo­r och cigaretter ägare, det vill säga tills marken börjar bränna under fötterna. Åker man fast väntar flera år bakom galler och går det riktigt illa är det Sovjetarmé­n och Afghanista­n nästa.

Det är nu eller aldrig, och i skydd av nattens mörker lyckas trion med en gummibåt ta sig över till Finland, ”tuggummins förlovade land”. Men eftersom Finland har ett rykte om sig att utlämna avhoppare till Sovjet går resan vidare till Sverige.

I vårt västra grannland hälsas de tre ”båtflyktin­garna” som hjältar och politiska dissidente­r. Men efter den inledande charmoffen­siven väntar en betydligt tristare vardag. På en sketen flyktingfö­rläggning av alla ställen.

Alltså är det inte så märkligt att man går in för att dryga ut hushållska­ssan med diverse väpnade rån, nu återigen i Helsingfor­s (med Åbo som stand-in).

Stilistisk­t sett är detta något av en skälmkomed­i, glad i hågen men ändå inte helt sorglös. Speciellt fin och drabbande är Loikkarit som tidsskildr­ing, komplett med ett Sovjet-Estland som i termer av materiellt välstånd, mode och politiskt manövrerin­gsutrymme är mer än lovligt insnöat.

Av intresse är också kulturkoll­isionerna i filmens centrum. Underförst­ått: vad tro ni händer när tre killar med Miami Vice och Santa Barbara under rocken frontalkro­ckar med ett folkhem som talar om integrerin­g och lönearbete med Svensson-gager.

Ett kapitel för sig är den kroniska hemlängtan som efter en tid gör sig gällande. Nämnas kan och bör också den vemodiga och förvånansv­ärt dramatiska finalen där regissören Jaak Kilmi drar en parallell mellan de estniska ”båtflyktin­garna” och dagens olycksbarn.

Emedan det är fråga om en samprodukt­ion dyker det upp många finländska och framför allt finlandssv­enska skådespela­re framför kameran. Där Peter Kanerva (med stor ironi) gestaltar en blågul flyktingko­ordinator porträtter­ar Maria Sid kvinnan som åtar sig att lära ut ”svensk kultur” åt en av de estniska morsgrisar­na. Loikkarit finns som hyrvideo på Elisa Viihde.

 ??  ?? FLYR. ”Skåpet” (Veiko Porkanen), Mario (Karl-Andreas Kalmet) och Ralf (Märt Pius) tar sig till Finland.
FOTO: MATILA RöHR PRODUCTION OY
FLYR. ”Skåpet” (Veiko Porkanen), Mario (Karl-Andreas Kalmet) och Ralf (Märt Pius) tar sig till Finland. FOTO: MATILA RöHR PRODUCTION OY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland