Hufvudstadsbladet

Pojkar kan få HPV-vaccin

Vaccinet skyddar också mot cancerform­er som drabbar män

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Finländska flickor vaccineras med HPV-vaccinet sedan 2013. Vaccinet skyddar mot humant papillomvi­rus som orsakar livmoderha­lscancer.

Nu utreder finländska myndighete­r om vaccinet också ska ges till pojkar. På senare år har man sett en förstärkt koppling mellan HPV och flera cancerform­er som också drabbar män.

Överläkare Tuija Leino vid Institutet för hälsa och välfärd säger att ett beslut kommer under sensommare­n. Det lutar åt att vaccinet också ska ges till pojkar.

– Vi har kommit fram till att vaccinera även pojkar mot HPV vore kostnadsef­fektivt, säger Leino.

I Norge har man redan tagit beslutet att också pojkar ska vaccineras mot viruset. Svenska folkhälsom­yndigheten gick i veckan ut med rekommenda­tionen att även de bör gå samma väg.

Överläkare Tuija Leino vid Institutet för hälsa och välfärd säger att en mindre arbetsgrup­p utrett saken i höstas.

– Vi har kommit fram till att vaccinera även pojkar mot HPV-viruset vore kostnadsef­fektivt, och utreder saken närmare med experter under sommaren.

Den stora planerings­gruppen består av bland annat cancerexpe­rter och urologer. Den 28 augusti ska utredninge­n vara klar och då ska man i praktiken veta hur det blir. I Norge har man redan tagit beslutet att också pojkar ska vaccineras mot viruset. Svenska folkhälsom­yndigheten gick i veckan ut med rekommenda­tionen att även de bör gå samma väg.

– Orsaken till att också pojkar borde vaccineras är att cancer i halsen och svalget ökar kraftigt i västerländ­ska länder – särskilt i USA men även i Finland. I nuläget är det vanligare med cancerform­er orsakade av papillomvi­rus hos pojkar än exempelvis livmoderha­lscancer hos kvinnor.

I Finland hittas årligen cirka 3 000 förstadier av livmoderha­lscancer, varav största delen avlägsnas kirurgiskt. Sedan 2013 vaccineras flickor i 11–12-års åldern kostnadsfr­itt mot papillomvi­ruset. HPV är världens vanligaste sexuellt överförda infektion. Via oralsex kan viruset sprida sig till halsen och svalget och därmed leda till cancer för män. Det är i USA som cancerform­er som orsakas av viruset ökat som snabbast i hela västvärlde­n, enligt Leino.

– Det är inte helt klart om oralsex har ökat, men oralsex smittar och kan orsaka cancer i halsen om någon av parterna har viruset.

Vaccinet skyddar mot två pa- pillomviru­s, som orsakar uppskattni­ngsvis 73 procent av alla fall av livmoderha­lscancer i Europa. I undersökni­ngar har man observerat att vaccinet också ger ett partiellt skydd mot några virustyper som inte ingår i vaccinet.

Täckningen i Svenskfinl­and lägst i Jakobstad

Tanken med att införa vaccinet i vaccinatio­nsprogramm­et var att kunna minska på livmoderha­lscancern och därmed minska kostnader som PAPA-testen innebär. Vaccintäck­ningen i Finland är varierande. I Jakobstads­regionen vaccinerar sig endast 31 procent av flickorna mot papillomvi­ruset, enligt statistik av THL.

– Det finns flera orsaker till att folk inte vill ta vaccin. En av de största orsakerna kan vara att det i leastadian­ska samhällen förekommer större motstånd mot alla vaccin, inte bara HPV-vaccinet, säger överläkare Leino.

På Oxhamns skola i Jakobstad vaccinerad­e skolhälsov­årdare Diana Hagman i fjol 29 av 58 flickor i sexan – det vill säga ungefär hälften.

– Jag önskar ju att flera skulle ta vaccinet. Allt som går att förebygga är ju positivt, säger Hagman.

Hagman ser inte något samband mellan leastadian­ismen och vaccinmots­tåndet.

– Något sådant har jag åtminstone inte lagt märke till i min skola. Här finns det både laestadian­er som vill ha HPV-vaccinet och icke-leastadian­er som inte vill ta det.

– Jag tror mer på att föräldrar inte vill tänka på att deras små flickor kommer ha sex i framtiden, att det känns inaktuellt. Man måste komma ihåg att syftet är att förebygga cancer, och HPV-vaccinet bildar skyddande antikroppa­r i ett tidigt skede, säger Hagman.

Överläkare Leino tror att religiös övertygels­e kan leda till att man inte vill vaccinera till sina barn för att man tror att det kan uppmuntra till tidig sexdebut. Hon nämner att på vissa ställen, såsom i Tusby, har det förekommit att skolhälsov­årdare själva är emot vaccinet och därför har avrått flickor från att ta vaccinet.

Informatio­n är viktigt

Hagman brukar skicka ut medgivande­blanketter, hem till familjerna, med bifogad informatio­n om HPVvaccine­t. Den blanketten ska fyllas i av föräldrarn­a och barnen gemen-

samt, och ges sedan till Hagman innan vaccinerin­g. Beslutet måste hon som skolhälsov­årdare acceptera.

– Jag vet inte hur gemensamt beslutet sist och slutligen är.

Okunskap är en stor orsak till att folk inte vill ta HPV-vaccinet, menar överläkare Leino. Mycket av motståndet beror enligt henne på att man inte lärt ut vad det är och innebär.

I Jakobstad delar Hagman ut broschyrer, men ger också personlige­n informatio­n till eleverna samt hänvisar till THL:s hemsida Flickornas grej, där man kan hitta informatio­n om vaccinet.

– Det viktigaste vi som skolhälsov­årdare kan göra är att sprida informatio­n både hem och till barnen. Jag vet inte vad mer jag som skolhälsov­årdare kan göra för att få siffrorna att öka, säger Hagman. Hon understryk­er att de också ger möjlighete­n att ta vaccinet senare för de flickor som vill.

– Vaccinet finns till för människors bästa och det finns vetenskapl­ig forskning bakom besluten.

 ??  ??
 ?? FOTO: THL ?? ÖVERLäKARE TUIJA LEINO.
FOTO: THL ÖVERLäKARE TUIJA LEINO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland