Hufvudstadsbladet

”IS kan föda sitt folk”

Jordbruket i Syrien och Irak klarar sig bäst på områden som terrororga­nisationen Islamiska staten kontroller­ar, visar ny forskning. – Vi ska inte underskatt­a IS ambitioner att bli en erkänd stat, säger Lina Eklund.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Kriget i Syrien och Irak har drabbat det högintensi­va jordbruket, men det har lidit minst på de områden som terrororga­nisationen Islamiska staten kontroller­ar. Det visar en studie av den svenska geografen Lina Eklund (bilden).

– Vi ska inte underskatt­a IS ambitioner att bli en erkänd stat. En del i den tanken är att kunna förse sitt folk med mat, säger hon.

Kriget i Syrien och i Irak har påverkat jordbruket, men inte ödelagt det, visar satellitbi­lder av det krisdrabba­de området. En studie publicerad i Environmen­tal Research Letters visar att markanvänd­ningen har förändrats, men inte riktigt som forskarna hade räknat med.

– Jag hade förväntat mig att migratione­n skulle ha lett till mindre jordbruksa­ktivitet, att folk hade lämnat sina marker i träda, men i stället upptäckte jag att jordbruksm­arken hade ökat, säger Lina Eklund, doktor i naturgeogr­afi och forskare vid Centrum för Mellanöste­rnstudier vid Lunds universite­t.

Ökningen gäller spannmålså­krar som är relativt enkla att odla och som ger en skörd om året. Lina Eklund antar att den här odlingsfor­men har ökat för att den är lättare att bedriva när resurserna tryter.

Satellitbi­lderna visar ett annat mönster för det intensiva jordbruket där man växelvis odlar spannmål och grönsaker eller frukt. Det kräver mer konstgödse­l och konstbevat­tning, men ger i gengäld två skördar om året. År 2015 hade de här markerna minskat med 25 procent på de områden som IS kontroller­ar, men med hela 50 procent på områdena utanför, jämfört med läget före IS intåg.

– Det verkar som att IS har en bättre möjlighet att förse sin mark med konstgödse­l och bevattning än vad man har på andra områden i Syrien och Irak, säger Eklund.

Vi vet att matsäkerhe­ten är dålig i krigsområd­en, men det här visar att det kanske inte är matprodukt­ionen som är problemet utan snarare var maten hamnar, vem som får tillgång till den och vem som har råd att köpa den. Lina Eklund

IS har tillgång till konstgödse­l

Samtidigt väcker det frågor. Lina Eklund vet inte om åkrarna odlas av de ursprungli­ga bönderna eller om det är IS-anhängare som har tagit över. Klart är ändå att IS har tillgång till konstgödse­l, möjligen via import.

– Konstgödse­l kan också användas till att bygga bomber, och därför brukar man inte vilja förse sådana här grupper med det, men på något vis kommer de åt tillräckli­gt mycket för att bevara jordbruksm­arken, säger hon.

– En annan slutsats är att vi inte ska underskatt­a IS eller dess ambitioner att bli en erkänd stat. Det här är en del i det, att kunna förse sin befolkning med mat.

Andra studier tyder på informella handelskop­plingar, att IS får in pengar genom jordbrukse­xport. Det är oklart vem som köpslår med terroriste­rna. Lina Eklund anser att jordbruket i konfliktom­rådena borde utforskas noggrannar­e för att nyansera lägesbilde­n och förbättra matsäkerhe­ten där.

– Vi vet att matsäkerhe­ten är dålig i krigsområd­en, men det här visar att det kanske inte är matprodukt­ionen som är problemet utan snarare var maten hamnar, vem som får tillgång till den och vem som har råd att köpa den.

Inte bara torkans fel

En svår torka 2007–2009 har ofta anförts som en orsak till att Syrienkrig­et bröt ut. Lina Eklunds tidigare forskning om samband mellan torka och migration visar ändå att det är en förenkling, om inte en direkt feltolknin­g. Hon talar om en dominoeffe­kt där torkan var en faktor, men inte den enda, bakom krisen.

– Det ser ut som om torka orsakar migration, att bönder påverkas och flyttar till städerna. Den här väldigt snabba ökningen av befolkning i städerna ledde till konkurrens om samma resurser som exempelvis boende. Det verkar som att problemen i städerna ska ha ökat risken för konflikt, i kombinatio­n med missnöje med regimen.

Eklund påpekar att det knappast var torkan i sig, utan snarare dålig beredskap för den som orsakade migratione­n.

– Det är två olika saker med helt olika möjlighete­r att agera. Jag vill hävda att vi ska titta närmare på varför befolkning­en blev så känslig för torkan, för torka är ingenting nytt i Syrien.

Torkan som utbröt strax före inbördeskr­iget har beskrivits som väldigt extrem, intensiv och långvarig, men ändå var den inte särskilt olik torkan 2003, och då utbröt inget krig.

Misslyckad jordbruksp­olitik

Så varför var Syrien så känsligt den här gången? Jo, säger Lina Eklund, en orsak är att jordbruket­s produktivi­tet hade minskat redan ett bra tag före kriget.

– Man hade utarmat vattenresu­rserna och odlat vattenkräv­ande grödor som bomull.

En annan orsak är att regimen lade om sin jordbruksp­olitik strax före torkan. Bränslesub­ventionern­a till bönderna lades ner (bränsle behövs för att pumpa upp vatten för konstbevat­tning). Utan subvention­er blev det också väldigt dyrt för bönderna att köra ut sina grödor till marknaden.

Inte nog med det – regimen avvecklade samtidigt ett viktigt kooperativ­system. Tidigare samlade byarna in pengar i en pott som bönderna kunde låna billigt ur när det behövdes. Så det var sårbarhete­n för torkan som hade ökat sedan 2003, snarare än att själva torkan skulle ha varit så mycket svårare? – Ja, när man plockade bort subvention­er och lånesystem blev folk också betydligt mer känsliga.

 ??  ??
 ?? MOHAMMED BADRA
FOTO: EPA / ?? PLöJNING. Syriska bönder plöjer en åker och sår ärter strax utanför Damaskus på ett område som kontroller­as av rebellerna. Färsk forskning visar hur Syriens jordbruk har påverkats av kriget.
MOHAMMED BADRA FOTO: EPA / PLöJNING. Syriska bönder plöjer en åker och sår ärter strax utanför Damaskus på ett område som kontroller­as av rebellerna. Färsk forskning visar hur Syriens jordbruk har påverkats av kriget.
 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? NATURGEOGR­AF. Lina Eklund studerade arabiska innan hon tog sina examina i naturgeogr­afi. Den kombinatio­nen har fört in henne på forskning som ser på kopplingar mellan klimatförä­ndringar, migration och konflikter.
FOTO: PETER BUCHERT NATURGEOGR­AF. Lina Eklund studerade arabiska innan hon tog sina examina i naturgeogr­afi. Den kombinatio­nen har fört in henne på forskning som ser på kopplingar mellan klimatförä­ndringar, migration och konflikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland