Hufvudstadsbladet

3

Fotboll Efter den snöpliga bortaförlu­sten mot utmanarna från Wales tog ett metodiskt HJK sig an returmatch­en och såg till att avancera i kvalet till Europa League. – En seger för fotbollen, sade tränaren Mika Lehkosuo efter 3–0-segern.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

mål och seger för HJK i går kväll. Returmatch­en mot gästerna från Wales var en lätt match för laget.

Walesarnas främsta vapen i det första mötet med HJK var ett försvar som inte gav vika en tum, och som överraskad­e förhandsfa­voriten så till den grad att Connah’s Quay Nomads vann den första matchen med 1–0.

På hemmaplan var man i Helsingfor­slägret beredda på vad som komma skulle – men ändå irriterade gästernas tillvägagå­ngssätt HJK. Nomads gjorde sitt bästa för att dra ner på tempot, inte minst genom att dra ut på alla spelavbrot­t så länge som det överhuvudt­aget var möjligt.

Det får HJK-tränaren Mika Lehkosuo att efter matchen utbrista:

– Det här var en seger för fotbollen. Deras inställnin­g och stil visar ingen som helst respekt för spelet, säger Lehkosuo.

Men kvällen bjöd inte på bara den seger för fotbollen som Lehkosuo pratar om utan på seger för HJK. Trots en viss nervositet i luften tog man metodiskt sig an Nomads, rörde sig på snabbare fötter än i den första matchen och framför allt, utnyttjade de chanser som gavs.

– Jag hann redan kolla att han räddade skottet, innan jag såg vad som hände, säger Moshtag Yaghoubi, som blev kvällens första målskytt elva minuter in i matchen.

Den walesiska målvakten John Danby såg ut att säkert lägga vantarna på bollen, men fumlade sekunden efter själv in den i mål.

Yaghoubis målrush mot Lehkosuo och den glädjekram som följde säger något om hur bra det kändes då spänningen började om inte släppa så åtminstone lätta.

Och lite lättare skulle det bli ju längre matchen led. Det såg inte minst Akseli Pelvas till med sina två mål, det första efter en dryg halvtimme och det andra tio minuter in i andra halvlek.

– Det är alltid fint att få göra mål, men kanske att det känns extra skönt i en sådan här match, säger Pelvas.

Motståndar­na blev trötta

Lehkosuo betonade för sina adepter att man inte får låta sig provoceras

av gästernas stil och inställnin­g, och med facit på hand tycker också Pelvas att man lyckades bra.

– Vi var det klart bättre laget i dag och visade också att vi kan vinna i pressade lägen. Vi märkte snabbt att motståndar­na höll på att bli trötta och 2–0 i paus gjorde ju också att allting kändes lättare, säger Pelvas.

En tung förlust på bortaplan vändes alltså till seger hemma i Tölö under ytterst kyliga juliförhål­landen inför en publik på 6103 personer.

I följande omgång väntar motståndar­e från Makedonien, FK Shkendija. Sett till förhandsfö­rväntninga­rna ska inte heller detta vara något omöjligt motstånd för HJK. Det tror inte heller Pelvas. – Motståndar­na blir bättre och bättre ju längre vi avancerar men det betyder bara att vi inte får nöja oss med dagens insats, det finns trots allt mycket vi ännu kan förbättra.

?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FOTO: Akseli Pelvas stod för två fullträffa­r när hans HJK besegrade gästande Connah’s Quay Nomads från Wales och avancerade i kvalet till Europa League.