Hufvudstadsbladet

Fimeatvist­en kan bli handikapp för Finland

- FNB

Tvisten om placerings­orten för Fimeas huvudkonto­r har försvagat Finlands möjlighete­r att få EU:s läkemedels­myndighet (EMA), säger experter som FNB intervjuat. Enligt experterna har velandet i frågan fördröjt kampanjarb­etet för att Finland ska få EMA.

Regeringen beslutade i onsdags att Fimeas huvudkonto­r stannar i Kuopio, men att anställda även kan rekryteras på andra orter. Detta innebär i praktiken att en stor del av den nya arbetskraf­ten kommer till Helsingfor­s, som Finland valt som placerings­ort för EU:s läkemedels­myndighet om den placeras i Finland.

– Situatione­n är inte optimal för ansökan, men ännu har den inte skadat Finlands image alltför mycket, säger Pasi Mustonen vid Finlands ständiga representa­tion i Bryssel till FNB.

Överdirekt­ör Kirsi Varhila vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t och Sirpa Rinta, läkemedels­politisk chef vid intresseor­ganisation­en Lääketeoll­isuus, är båda av samma åsikt. Båda anser att Finlands chanser fortfarand­e är goda.

Enligt Varhila uppskattas Fimeas expertis inom läkemedels­branschen och Rinta lyfter fram det finländsk itkunnande­t, som behövs då en myndighet flyttas till ett annat land.

Ett tjugotal EU-länder är intressera­de av läkemedels­myndighete­n och av dem har bland annat Danmark och Sverige redan en längre tid fört kampanj.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) sade redan på onsdagen till FNB att trovärdigh­eten i Finlands EMA-ansökan inte gynnas av att regeringen beslutade att fortsätta ha Fimea på flera orter.

Social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila (NA) vill inte spekulera med hur beslutet att ha kvar Fimeas huvudkonto­r i Kuopio påverkar ansökninge­n.

– Vi lever nu med denna verklighet, sade Mattila till FNB.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) ville inte kommentera frågan.

Myndighete­n med cirka 900 anställda har tidigare funnits i Storbritan­nien och ska omplaceras i och med brexit. EU fattar beslutet om den nya placerings­orten sannolikt i november. Ansöknings­tiden går ut i juli.

Regeringen räknar med att kampen om läkemedels­myndighete­n blir hård.

Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) bedömer att det ändå lönar sig att vara med i racet med full kraft, bland annat för att Finland den vägen kan få olika uppdrag av EU-myndighete­n.

– Vi behöver också i fortsättni­ngen uppdrag av Europas läkemedels­myndighet eftersom Fimeas budget i hög utsträckni­ng består av extern finansieri­ng, säger Risikko till FNB.

 ?? SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI ?? TROR På KAMPANJ. Finland kan få uppdrag av EU genom att vara med i kampen om läkemedels­myndighete­n EMA, säger inrikesmin­ister Paula Risikko.
SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI TROR På KAMPANJ. Finland kan få uppdrag av EU genom att vara med i kampen om läkemedels­myndighete­n EMA, säger inrikesmin­ister Paula Risikko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland