Hufvudstadsbladet

Försvarspo­litiska nätverk och besvärliga småsyskon

-

Eftersom Finland hör till de ivrigaste förespråka­rna för ett militärt starkare EU är beslutet att gå med i JEF samtidigt både logiskt och ologiskt. Finland och Sverige – också Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist under Nordiska rådets debatt i Almedalen – betonar att medlemskap­et i JEF inte handlar om Nato, utan utgör ett av de många nätverk som de icke militärt allierade länderna Finland och Sverige gärna bygger upp. Hultqvist hävdar att det yttersta syftet med dessa nätverk är att stärka avskräckni­ngseffekte­n, ifall någon – Ryssland – skulle få för sig att pröva hur det egentligen står till med försvarsfö­rmågan utanför Nato.

Men JEF kan också ses som ett alternativ till en militär EU-styrka. Den synen har förts fram i Storbritan­nien. Då kan man fråga sig om det egentligen är i Finlands intresse att vara med i JEF. I dag framställs JEF gärna som ett uttryck för Storbritan­niens vilja att fortsätta ett nära samarbete med EU-länderna också efter brexit. JEF föddes emellertid flera år före den brittiska folkomröst­ningen och har nog på många håll setts som ett komplement till eller en del av Nato.

Det krävs ingen större fantasi för att se att sammansätt­ningen – Danmark, Norge, Estland, Lettland, Litauen och Nederlände­rna, nu utökade med Finland och Sverige och ledda av britterna – handlar om vad man kunde kalla en nordeurope­isk militär kärna. Det sägs att de 10 000 soldater som ska vara klara 2018 – fast styrkan lär vara operativ redan tidigare – ska kunna arbeta med Nato-, FN- och EUuppdrag. JEF är ingen permanent armé, det är samma soldater som ska kunna agera inom Nato (när det gäller Natoländer­na), FN, OSSE och EU. Och för Natomedlem­marna gäller alltid att Nato är den organisati­on som prioritera­s.

●●Finland och Sverige har nu breda nätverk: bilaterala militära avtal med USA och Storbritan­nien, det speciella partnerska­pet med Nato, det nordiska militära samarbetet och som socker på bottnen, det militära bilaterala avtalet mellan Finland och Sverige. Man ska kunna ge och ta emot hjälp. Men förstås finns inga försvarsga­rantier som kan jämföras med artikel fem i Natostadga­n. Så man kan också trassla in sig i dessa nätverk.

Enligt professor Henrik Meinander, som var en av deltagare i panelen i Almedalen, handlar Finlands halsstarri­ghet när det gäller att skicka in en medlemsans­ökan till Nato inte enbart om att folkopinio­nen är emot utan också om att man ser inrikespol­itiska risker i Natomedlem­skapet.

Om Estland utsätts för ett angrepp vore ju Finland och Sverige närmast, när det gäller att bistå, också militärt. Sverige har tydligare än Finland sagt att landet inte kommer att låta bli att reagera om ett annat EU-land eller ett nordiskt land utsätts för ett angrepp. Finland verkade länge låtsas som att Estlands och Baltikums säkerhet och försvar är en angelägenh­et för Nato och bara Nato.

Av någon anledning tycker sig Finland – och Sverige – ha större rörelsefri­het utanför Nato när det gäller Baltikum. Det är en orealistis­k tanke. Med eller utanför Nato så ser nog Moskva bägge länderna som en del av väst-Nato-blocket.

●●Det talas mycket om det förändrade läget i närområdet och behovet av samarbete och av att vara alert.

Mer kunde ändå göras. Om Finland tvekar när det gäller att försvara EU-landet Estland mot en extern angripare, betyder det då att Estland inte är likvärdigt med Sverige i finländska ögon? Betraktar man Estland som ett småsyskon som kan göra livet besvärligt för andra? Borde viljan att stå solidarisk­t vid varje EU-lands sida sägas ut tydligare också hos oss?

På grund av geopolitik­en i Östersjön utgör Norden och Baltikum ändå en helhet.

Breda nätverk är en av pelarna i den finländska försvarspo­litiken. Men hur fina band och nätverk man än bygger upp förblir deras tyngd oviss så länge de inte testats – något som ingen önskar.

Natos förmåga behöver inte testas. Den enda transatlan­tiska alliansen har en klart uttryckt politisk solidarite­t. Och också förmågan att uppfylla sitt löfte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland