Hufvudstadsbladet

Rörd Harju tillbaka på VM-prispallen

Venla Harju kände sig förvånad när hon tagit sig i mål på medeldista­nsen i VM – inte för att hon kammade hem bronsmedal­jen, utan för att hon gjorde det med en prestation som kändes långt ifrån perfekt.

- HBL-FNB

ORIENTERIN­G Karriärens andra VMbrons lockade fram likadana känslor hos Venla Harju som när hon vann brons första gången i Vuokatti 2013.

Harju tog Finlands första VMmedalj i Vitipalu i Estland på torsdagen, på medeldista­ns, medan hon fyra år tidigare kammade hem VMbrons i sprint.

– Jag är säkert lika bortkommen nu som senast. Då för att jag fick en medalj, nu på grund av min prestation, säger Harju.

Hon trodde visserlige­n på sina medaljchan­ser på förhand men trodde inte att det hon åstadkom i skogen var värt en medalj.

Men i slutändan var Harjus bommar inte så stora som hon själv kände att de var. Inte ens en större bom fick finländare­n ur balans utan hon höll huvudet kallt och försökte inte löpa ikapp misstaget.

– Meningen var att orientera noggrant med inställnin­gen att jag inte släpper mig själv vidare förrän jag vet vart jag är på väg. Det är säkert det som räddade mig i slutet av banan, säger Harju.

Svåra år

Harju, 26, var redan efter sprinten i Estland, där hon kom fyra, rörd över att hon efter några svåra år med utbrändhet och depression tagit sig tillbaka till toppen. Ibland har hon haft svårt att tro på att det lönar sig att fortsätta.

Hon kände på samma sätt efter medeldista­nsen och hade svårt att hitta ord för att beskriva hur viktig torsdagens medalj är för henne.

– Alldeles särkilt för att framgången kom på en terrängdis­tans. Där har jag velat visa vad jag själv tänker att jag kan vara. Medalj var en realistisk tanke senaste gång när VM var i Vuokatti. Det här motiverar mig också för fortsättni­ngen.

Differense­rna mellan medaljörer­na var stora. Harju var 4.10 minuter långsammar­e än världsmäst­aren Tove Alexanders­son och hade också två minuter upp till silvret. Bronset vann hon däremot med liten marginal, fyran var bara 13 sekunder efter henne.

Guldet var Alexanders­sons andra raka i medeldista­ns, hennes andra i dessa VM och hennes totalt sett 13:e VM-medalj. Det ger henne en delad femte plats på listan över de mest framgångsr­ika kvinnliga orienterar­na genom tiderna.

”Det var roligt”

Marika Teini och Sari Anttonen stod för hyfsade insatser i Harjus kölvatten, Teini kom nia och Anttonen elva.

– Vad kan man säga om det här som går att trycka? Ingenting. Jag trodde att jag orienterad­e men tydligen begrep jag inget av kartan, säger Teini. Anttonen var däremot uppåt. – Jag bommade ganska många gånger men det var roligt. Några sekvenser gick riktigt bra, säger Anttonen med ett leende.

De tre finländska herrarna spelade en biroll i sin medeldista­ns. Bäst av dem var Olli-Markus Taivainen, som kom på delad 25:e plats. VMdebutant­en Olli Ojanaho kom 27:a och Fredric Portin 32:a. Alla tre noterades för varsin stor bom under loppet.

Under morgondage­n, den sista tävlingsda­gen i VM, står stafetter på programmet.

 ??  ?? COMEBACK. Venla Harju rördes till tårar då hon insåg att hennes insats räckte till ett VM-brons i mästerskap­et i Estland. FOTO: LEHTIKUVA/ HANDOUT/KIMMO HIRVONEN
COMEBACK. Venla Harju rördes till tårar då hon insåg att hennes insats räckte till ett VM-brons i mästerskap­et i Estland. FOTO: LEHTIKUVA/ HANDOUT/KIMMO HIRVONEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland