Hufvudstadsbladet

Haltande samtidssat­ir

Cirkeln saknar inte ambition men faller på platta repliker och underskriv­na karaktärer.

- SARA EHNHOLM HIELM sara.ehnholm-hielm@frilansksf.fi

DRAMA

●●Cirkeln Regi: James Ponsoldt. Manus: Ponsoldt & Dave Eggers efter Eggers roman The Circle. I rollerna: Emma Watson, Tom Hanks, Karen Gillan, Ellar Coltrane.

■ Cirkeln (The Circle) är ett Silicon Valley-drama, en paranoid samtidssat­ir och en dystopi i bjärt kalifornis­kt solsken. Den saknar inte ambition utan vill ringa in var vi nu står i våra digitala liv. Den misslyckas men pekar åtminstone på rätt skurk: vi själva.

Mae (Emma Watson, skarp men lite anonym i en svår vuxenroll) är en typisk generation Y: uttråkad på sitt jobb på vattenverk­et och bor fortfarand­e hemma hos föräldrarn­a. Hennes största skräck är bortslösad potential. Genom väninnan Annie (Karen Gillan) får hon en arbetsinte­rvju på Cirkeln, ett superrikt teknologif­öretag som påminner om Google/Facebook/Twitter/Apple/Pixar (välj själv). Filmen fångar perfekt en miljö där de unga, attraktiva och hippa arbetstaga­rna ska trivas så bra och bli så kreativa att de aldrig vill gå hem – vilket urholkar deras engagemang i resten av samhället.

Företaget sysslar med insamling och samkörning av big data: finansiell­a, medicinska, sociala, personliga – för allas vår bekvämligh­et, givetvis. Men grundaren Eamon Bailey (en olycksbåda­nde karismatis­k Tom Hanks iförd kaffekopp och jeans) vill mera än så: göra världen god, tvinga alla att rösta i demokratis­ka val, avslöja tyranner och terroriste­r, få människor att dela med sig av all sin kunskap och alla sina upplevelse­r – vid sidan om att göra vinst för grundarna. Vem som helst som har varit på Slush känner igen vibbarna, språket, det lätt evangelisk­a hoppet som lyser i människors ögon.

Steget efter

”Sharing is caring” är en slogan som arbetstaga­rna upprepar i auditoriet där de klappar och hurrar och avundas dem som får inta den stora scenen. Mae hör till dem som får, när hon blir den första person som dygnet runt bär Cirkelns nyuppfunna kameraöga SeeClear på sig. ”Jag beter mig bättre när jag är filmad. Det är mitt sämre jag som kommer fram då jag tror att ingen ser”, bekänner hon. Men när hon blir totalt transparen­t drabbar det också hennes närmaste: Maes MS-sjuka pappa (Bill Paxton) och ex-pojkvän Mercer (Ellar Coltrane från Boyhood, slående dunkel) blir speciellt utsatta.

Film med sin långsamma produktion­sprocess är alltid steget efter i teknologiu­tvecklinge­n – allt som ska föreställa revolution­ärt har redan skett i verklighet­en för länge sedan: Assange, Wikileaks, bevaknings­kameror, sociala medier... Men filmen har en poäng så länge människor åtminstone i min omgivning fortsätter att vidhålla: ”Jag har ingenting att dölja, varför skulle jag inte visa allt i sociala medier?” Människor ger frivilligt ifrån sig all informatio­n för klickens omedelbara tillfredss­tällelse. Teknologin är kallt neutral, lika användbar i det ondas som i det godas tjänst. Den coola dystopin är väl belyst, förbindlig, lockande och opersonlig – och trots att filmen inte är spännande är visionen isande.

Övertygar inte

Överraskan­de nog är det dramat som haltar. Jag hade väntat mig mer av James Ponsoldt efter hans underbara film om David Foster Wallace, The End of the Tour. Sällan förvandlas personen publiken identifier­ar sig med till medlöpare, vilket är intressant men inte helt övertygand­e.

Det är svårt att få syn på Maes bevekelseg­runder, liksom hennes förhålland­en när vissa av rollfigure­rna är underskriv­na, som Mercer, och andra klichéer, som föräldrarn­a. Replikerna är ofta platta och idéerna stavas ut. ”Try the koolaid”, säger Eamon till Mae i en anspelning på en annan av norra Kalifornie­ns ökända kultledare: pastor Jones. Då gick det åt helvete på ett spektakulä­rt sätt.

Lycka må vara att paddla sin kajak men på slutet här går luften bara ur idéerna med ett pssst och filmen upphör.

 ?? FOTO: FUTURE FILM ?? NY. Mae (Emma Watson) börjar jobba på teknologif­öretaget Cirkeln.
FOTO: FUTURE FILM NY. Mae (Emma Watson) börjar jobba på teknologif­öretaget Cirkeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland