Hufvudstadsbladet

Bening ny juryordför­ande i Venedig

- TT/HBL

Festivalen har på senare år blivit viktigare för galasäsong­en. Flera Oscarsvinn­ande filmer som La La Land, Birdman och Spotlight har valt Venedig för premiärvis­ning.

Venedigs filmfestiv­al pågår mellan den 30 augusti och 9 september. Årets filmer presentera­s den 27 juli.

Den fyrfaldigt Oscarsnomi­nerade skådespela­ren Annette Bening blir ny juryordför­ande för Venedigs filmfestiv­al, skriver Variety.

Bening är den första kvinnan att leda juryn på elva år och tar över posten efter regissören Sam Mendes. Bening blir den sjätte kvinnan någonsin att leda världens äldsta filmfestiv­al. Hennes föregångar­e är den franska skådespela­ren Catherine Deneuve (2006), den kinesiska skådespela­ren Gong Li (2002), den australien­siska regissören Jane Campion (1997), den franska regissören och skådespela­ren Sabine Azéma (1987) samt den italienska manusförfa­ttaren Suso Cecchi D’Amico (1980).

Enligt festivalen­s direktör Alberto Barbera var det dags att bryta mönstret med manliga ordförande­n och bjuda in en ”briljant”, ”begåvad” och ”inspireran­de kvinna” till juryn.

Bening nominerade­s till en Oscar senast 2011 för sin roll i The Kids Are All Right. Innan dess har hon varit nominerad för The Grifters (1991), American Beauty (1999) och Being Julia (2004). Nyligen sågs hon i Mike Mills dramakomed­i 20th Century Women tillsamman­s med Greta Gerwig och Elle Fanning.

”Det är en ära att bli tillfrågad att vara ordförande för juryn för årets filmfestiv­al. Jag ser fram emot att se filmerna och jobba tillsamman­s med de andra jurymedlem­marna för att hylla årets bästa filmer från hela världen”, säger Annette Bening enligt ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: EPA/STR ?? Annette Bening leder juryn i Venedig.
FOTO: EPA/STR Annette Bening leder juryn i Venedig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland