Hufvudstadsbladet

Brådaste tiden för poliser till häst

Den ridande polisen är ett värdefullt verktyg under sommarens evenemang. – Sommaren sysselsätt­er den ridande polisen mer än någon annan tid på året, säger överkonsta­pel Henrik Westerberg, chef vid ridande polisen i Helsingfor­s.

- FNb–IIrIs MattssoN

Polisens hästar har haft sommarlov de två senaste veckorna men är nu tillbaka från sommarbete­t. Det är dags att återgå till vardagen.

–Den ridande polisen behövs främst i samband med stora publikeven­emang, där vi kan stå till tjänst bättre än polisbilar kan. När man sitter på en häst ser man bra över folkmängde­n, och andra vägen; då man sitter högt på en häst ser publiken också var polisen är, säger överkonsta­pel Henrik Westerberg.

Det kan också vara mer effektivt att förmå en folksamlin­g att flytta sig eller spärra av en väg med hjälp av hästar än utan.

– Dessutom väcker ett stort djur en viss respekt och trovärdigh­et bland människor, vilket är till fördel när det gäller att visa polisiär styrka, säger Westerberg.

En annan fördel är att hästen kan röra sig på platser där en polisbil inte kan.

Helsingfor­s är den enda staden i Finland som har en ridande polisenhet. Tidigare har det funnits polishästa­r på gatorna bland annat i Tammerfors och Åbo.

– Vi är den enda enheten i Finland och därför gör vi en hel del tjänster till andra städer och andra polisenhet­er som kan behöva vår hjälp.

mångsidigt arbete

Den ridande polisens främsta uppgift är att trygga säkerheten och ordningen med hjälp av hästen. Men enligt Westerberg är jobbet som ridande polis mer mångsidigt än så.

Förutom patrulleri­ng sysselsätt­s poliserna bland annat av konserter, festivaler, idrottseve­nemang och demonstrat­ioner.

I torsdags var ridande polisen på plats under en fotbollsma­tch mellan HJK och walesiska Connah’s Quay på Tölö fotbollsst­adion. Orsaken till att hästarna behövs under idrottseve­nemang är att fotbollshu­liganismen ökat i Finland, förklarar Westerberg. Torsdagens match gick ändå lugnt till.

– Inga större ingripande­n behövdes. Polisens roll blev den här gången att endast vara synligt närvarande före och efter matchen. HJK vann matchen, vilket betyder flera Europa League-matcher i framtiden för oss.

På torsdagen var fem ridande poliser närvarande. Efter matcherna övervakar polisen då publiken skingras.

Rädslan för terrorrela­terat våld har däremot inte ökat på behovet av den ridande polisens närvaro, enligt Westerberg.

– Terrorhote­t har endast påverkat oss så att vi är mer synliga, men jag känner inte att det har ökat på våra uppdrag.

Förutom patrulleri­ng och evenemang hör också representa­tionsuppdr­ag till arbetsbild­en.

– Vi sköter om så kallad pr. Hästarna behövs också vid olika tillställn­ingar som till exempel militärens vaktparad och luciatåget. Vi brukar uppträda på mässor och andra evenemang där vi berättar om vår verksamhet, säger Westerberg.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää ??
FOTO: LEHTIKUVA/ANNI REENPää
 ?? Foto: lEHtIKUVA / ANNI REENPÄÄ ?? väcker respekt. En ridande polis syns på långt håll. Det är en fördel när man vill visa polisiär styrka, säger överkonsta­pel Henrik Westerberg.
Foto: lEHtIKUVA / ANNI REENPÄÄ väcker respekt. En ridande polis syns på långt håll. Det är en fördel när man vill visa polisiär styrka, säger överkonsta­pel Henrik Westerberg.
 ?? Foto: lEHtIKUVA / ANNI REENPÄÄ ?? också pr. Polisens hästar är ett givet dragplåste­r vid olika tillställn­ingar.
Foto: lEHtIKUVA / ANNI REENPÄÄ också pr. Polisens hästar är ett givet dragplåste­r vid olika tillställn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland