Hufvudstadsbladet

Privat är trend när svenska museer öppnar

Två nya museer öppnar inom bara ett halvår i Stockholm, och sedan 2010 har minst sju nya museer kommit till. De är privatägda. Samtidigt diskuteras museibegre­ppet och formas om.

- 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRÖM

40 000 föremål ska David von Schinkel (bilden) visa upp på 2 500 kvadrat när han öppnar Stockholms nyaste museum: ett leksaksmus­eum.

Som de andra som har startat de senaste åren är det helt privatägt.

– Normalt när man startar kulturgrej­er utgår man från kulturen och inte affären. Det är svårare att lära sig affärer än kultur, säger Jan Broman som tillsamman­s med sin bror grundat Fotografis­ka museet, som gör vinst.

STOCKHOLM ”Borra fler hål i golvet”, ”lägg matta på bänkarna” och liknande uppmaninga­r står skrivna på lappar här och var. Ett fyrtiotal personer arbetar med att omvandla det underjordi­ska Bergrummet i Stockholm till leksaksmus­eum och det är mycket att komma ihåg.

I september ska Tidö collection of toys and comics med 40 000 föremål på 2 500 kvadratmet­er stå klart. Det är ett i raden av nyöppnade museer i staden som är helt privatägt, eller kommersiel­lt som initiativt­agaren David von Schinkel, själv säger.

Stockholms handelskam­mare talar i en rapport om en museiboom i staden. Mellan 2010 och 2015 kom fem nya museer till – alla var privata. I våras öppnade Vikingaliv på Djurgården och snart ska alltså leksaksmus­eet stå klart.

Det bygger på en samling som von Schinkel har ärvt av sin far. Hittills har den visats upp på Tidö slott utanför Västerås, men nu tas den in till Skeppsholm­en i huvudstade­n.

David von Schinkel guidar runt bland halvfärdig­a montrar, papplådor, byggställn­ingar, klenoder. Entusiasme­n går inte att ta miste på.

– En av grundstena­rna är att det här är ett generation­smuseum, säger han.

Alla ska få ut något av besöket är tanken.

Snickare och smeder bygger upp det hela, men nedsjunken i en soffa med sin dator sitter också en programmer­are. Med hjälp av innovativa tekniska lösningar ska informatio­nen och upplevelse­n anpassas individuel­lt för besökarna.

Leksakerna igen är allt från trehundra år gamla till nyaste nya.

– Verkar det galet, frågar David von Schinkel oss efter den nästan vindlande genomgånge­n.

Projektet är onekligen ambitiöst. Ekonomiskt handlar det om en satsning på ”många, många miljoner”, med olika typer av medfinansi­ärer och en liten summa, 10 000 euro, från Stockholms stad.

Förhoppnin­gen är 100 000 besökare per år. von Schinkel medger att det har blivit en del sömnlösa nätter.

– Ekonomin bekymrar oss i allra högsta grad. Vi gör det här för att det ska bära sig själv och lite till, och det där lite till ska användas för utveckling.

Men en större andel offentlig finansieri­ng har han inte ens velat ha, han tycker friheten är större så här.

Integritet?

Frihet är ett ord som också Jan Broman använder när han motiverar varför han och hans bror Per har startat sitt museum helt med privata medel. Tillsamman­s grundade de Fotografis­ka museet för sju år sedan, och fick med sig investerar­e som gick in med motsvarand­e två miljoner euro.

– Så fort du blandar in staden eller staten blir det något slags reglerande, säger Jan Broman.

Diskussion­en om museers integritet har gått het i Sverige och hänger bland annat ihop med regeringen­s arbete med en kulturarvs­politik. I den ingår en museilag som träder i kraft i augusti.

Kritik har förekommit om att landets museer politisera­s och placeras in i en identitets­politisk kontext. Kulturmini­stern har förklarat att avsikten tvärtemot är att värna om museernas integritet.

På intresseor­ganisation­en Svenska museer sammanfatt­ar verksamhet­sledaren Mats Persson slutresult­atet med att museerna som kunskaps- och bildningso­rganisatio­ner betonas, men att politikern­a ska hållas ”på armlängds avstånd”.

Framgångsr­ikt

Internatio­nellt är privata museer i sig inget ovanligt – oftast finns en förmögen person som till exempel har en konstsamli­ng som hen vill visa bakom.

Också i Finland är fyrtio procent av de profession­ellt drivna museerna privata men ägs då av stiftelser, till exempel det nya Gösta eller Amos Rex som ska öppna nästa år i Helsingfor­s. I Stockholm däremot är bara två av de nya museerna stiftelseä­gda. De som drivs av privata bolag dominerar nu i utveckling­en.

– Det vi gör är det mest ovanliga, att man skapar en institutio­n som egentligen inte bygger på någonting annat än att försöka skapa ett företag av kulturen, säger Jan Broman på Fotografis­ka.

Enligt honom beror tillväxten av privata museer på att ”det inte egentligen tas offentliga initiativ” i Stockholm. Nationalmu­seum genomgår visserlige­n en stor renovering, Liljevalch­s som ägs av staden likaså, men annars anser han att inte mycket har hänt de senaste fem åren.

Fotografis­ka lyfts ofta fram som en framgångss­aga vad gäller kommersiel­la museer. Med sina över 500 000 besökare årligen når det högt upp på listan över mest besökta mål i staden.

Dessutom går museet med vinst. Förklaring­en är enligt Broman att Fotografis­ka är ”mera affär än kultur”.

– Sen måste du jobba med sånt som folk vill ha. Vi måste ha väldigt många som gillar det vi gör, för det är ganska små intäkter per person. Då måste man tänka och agera på ett annat sätt än kulturen kanske normalt gör.

Största delen av museets inkomster kommer från restaurang- och kaféverksa­mhet. Biljettint­äkterna står för en fjärdedel, konferensa­vdelningen för en liten andel och så är museibutik­en enligt Broman en viktig komponent.

Också kritik

Vi träffas i det tidigare hamnmagasi­net vid stadsgårds­kajen på Södermalm dagen före midsommara­fton, en av två dagar på året då Fotografis­ka faktiskt håller stängt. Så ovanligt är det att huset är tomt ett helt dygn att personalen måste tänka till en gång extra hur de ska göra.

För tillfället visas Irving Penns verk, ”en av 1900-talets mest hyllade och inflytelse­rika fotografer”. Nick Brandt, Sebastião Salgado, Annie Leibovitz och Lennart Nilsson är exempel på andra som har ställts ut.

Fotografis­ka håller hög profil, och Jan Broman och brodern är heller inte rädda för att sticka ut och ta ställning. Till exempel protestera­de de mot den fri entré-reform som regeringen införde för arton statliga museer i fjol.

Men samtidigt som de har hyllats har de också fått kritik, eller ”det knorras i konstvärld­en” som tidskrifte­n Fokus skrev för några år sedan. Det har påståtts att Fotografis­ka främst visar vandringsu­tställning­ar och att det saknar samlingar – det resurskräv­ande i museiverks­amhet.

– I Sverige har det funnits ganska många som har velat fara fram med osanningar och vad vi håller på med för att vi inte passar in i deras världsbild av hur kultur ska drivas, kontrar Jan Broman.

Han för fram att Fotografis­ka producerar 95 procent av sina utställnin­gar, och visst köper in fotografi även om det är med en begränsad budget.

Just kravet på samling är centralt när den internatio­nella museiorga-

nisationen definierar vad ett museum är. Enligt den handlar det dessutom om icke-vinstdriva­nde institutio­ner. Definition­en är ändå inte självklar vilket kom fram när den nya museilagen skrevs. I en första utredning ingick inte samlingskr­avet, men efter remissvar införde regeringen det.

Jan Broman tycker att det är förlegat.

– Ett museum borde väl hålla på med sådant som engagerar människor, förkovran och upplysning. Att vi har grejer magasinera­de över hela Sverige, saker som folk aldrig kommer att se, är det någon idé?

På Vikingaliv, som öppnade i april, säger vd Elin Andersson att en utmaning är att visa att ”museum kan vara på olika sätt”.

Vikingaliv bygger på teknik och höjdpunkte­n är en resa i vagn genom Ragnfrids saga. Syftet är att visa människorn­a under vikingatid­en och också ta kål på myter. De historiska föremål som visas upp ryms i en monter, lånade från statliga Historiska museet.

Det här har fått en del uppmärksam­het. Andersson menar att museerna kompletter­ar varandra.

– Vi är en inkörsport som är mer lättillgän­glig. Man kan jämföra med bokvärlden och säga det som att vi är chick lit medan Historiska museet är romanen.

Ökar i Finland

På Finlands museiförbu­nd känner verksamhet­sledaren Kimmo Levä igen den svenska diskussion­en. Också i Finland ökar den privata finansieri­ngens andel även om museer som drivs som aktiebolag, som till exempel Fotografis­ka, inte finns.

Det beror på att det finns fler människor med pengar att investera och att museerna enligt honom allt mer ses som en del av näringspol­itik, till exempel så att deras roll för besöksnäri­ngen lyfts fram.

Hittills har investerin­garna främst gjorts som engångssat­sningar, och Levä ser en fara i att man inte förstår att museiverks­amhet är långsiktig­t. I Finland står biljettint­äkterna för bara 8 procent av museernas inkomster.

Där bröderna Broman och David von Schinkel talar om att de vill slippa inblandnin­g från stat och kommun, kan man också vända på steken och fråga sig om privat finansieri­ng kan påverka museernas integritet och innehåll.

Den här risken ser inte Kimmo Levä.

– Finansiäre­rna utgår från en värdegrund.

Mats Persson i Sverige igen säger att det är viktigt att investerar­na förstår sin roll och att institutio­nernas frihet inte kringskärs.

Ökningen av privata initiativ tror han beror på att fler känner ansvar för att ”värna kulturarve­t”, samtidigt som han säger att vi kommer att få se fler satsningar som rör sig i ett slags gränsland mellan utställnin­gsoch museiverks­amhet.

 ??  ??
 ?? GUSTAV MåRTENSSON
FOTO: ?? KULTUR OCH AFFäRER. – Vi har velat öppna ett ställe som inkluderar alla typer av fotografi och alla typer av människor, säger Jan Broman som grundat Fotografis­ka museet i Stockholm – privat och som går med vinst.
GUSTAV MåRTENSSON FOTO: KULTUR OCH AFFäRER. – Vi har velat öppna ett ställe som inkluderar alla typer av fotografi och alla typer av människor, säger Jan Broman som grundat Fotografis­ka museet i Stockholm – privat och som går med vinst.
 ?? FOTO: GUSTAV MÅRTENSSON ??
FOTO: GUSTAV MÅRTENSSON
 ?? FOTO: GUSTAV MåRTENSSON ?? INNOVATIVT. I september ska Stockholms nyaste museum, leksaksmus­eet, stå klart och byggarbete­t pågår intensivt. Tekniska lösningar är centrala i de museer som har öppnats i staden på senare tid. Här finns också en stor samling att visa upp. Grundaren...
FOTO: GUSTAV MåRTENSSON INNOVATIVT. I september ska Stockholms nyaste museum, leksaksmus­eet, stå klart och byggarbete­t pågår intensivt. Tekniska lösningar är centrala i de museer som har öppnats i staden på senare tid. Här finns också en stor samling att visa upp. Grundaren...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland