Hufvudstadsbladet

Våldsamma protester vid toppmöte – 200 skadade

Polisen i Hamburg har begärt extra förstärkni­ngar från andra håll i Tyskland till följd av gatukraval­lerna i samband med G20-mötet. – Det är lite som i en krigszon, säger journalist­en Elise Landschek.

-

Under kvällen pågick en stor demonstrat­ion kring landmärket Elbphilhar­monie där G20-ledarna skulle samlas för en konsert senare på kvällen.

Under gårdagen blockerade antikapita­listiska demonstran­ter gator för att hindra delegation­erna att ta sig till toppmötet. Polisen använde batonger, vattenkano­ner, tårgas och pepparspre­j mot demonstran­terna. På flera håll angreps poliserna med brandbombe­r och stenar. En polishelik­opter ska även ha beskjutits med nödraketer. Den kanadensis­ka delegation­en fick däcken på sina bilar sönderskur­na.

Hamburg beskrivs som belägrat och den laddade stämningen märks i hela staden.

– Man ser helikoptra­r och polisbilar överallt. Just nu ser jag hur en demonstrat­ion rör sig mot mitt område, där det normalt är väldigt lugnt. Jag sitter på balkongen och ser ett svart rökmoln lite längre bort, så även här brinner någonting, berättar Elise Landschek, journalist på public service-mediebolag­et Norddeutsc­her Rundfunk, över telefon till TT från sitt hem i stadsdelen Eimsbüttel.

– Det känns som att alla väntar på att något stort ska hända. Folk håller sig inne, det är tyst och inga bilar på gatorna, man ser trasiga glasrutor. Vardagen har upphört, säger hon.

Enligt den tyska nyhetsbyrå­n DPA kunde USA:s presidentg­emål Melania Trump inte lämna sitt residens på grund av gatublocka­derna.

I stadsdelen Altona stack maskerade demonstran­ter flera polisbilar i brand. En videosnutt visar även hur demonstran­ter angriper en Ikea i stadsdelen med brandbombe­r.

Samtidigt rapportera­des en del demonstrat­ioner ha förlöpt lugnt.

Krig, klimatförä­ndring och förtryck

Våldsamhet­erna började på torsdagskv­ällen då polisen beslöt att upplösa demonstrat­ionen ”Welcome till hell”. På seftermidd­agen i går uppgav polisen att nästan 160 poliser har skadats i sammandrab­bningarna, de flesta av dem lindrigt. Däremot finns det få uppgifter om hur många demonstran­ter som är skadade. Räddningsv­erket i Hamburg uppger att elva demonstran­ter fick allvarliga skador då ett stängsel som de försökte klättra över gav vika, rapportera­r Die Welt.

–Det är en oerhört konfrontat­iv stämning, även från polisen. Personlige­n har jag inte sett en så spänd situation i Tyskland förut, säger Elise Landschek.

Hon tror att den aggressiva stämningen till viss del återspegla­r den ovanligt spända situatione­n i världspoli­tiken.

– (USA:s president) Donald Trump är här, (Turkiets president) Recep Tayyip Erdogan är här, alla stora världsleda­re är här. Och det finns förstås många människor som inte är nöjda med deras politik.

En av demonstrat­ionsarrang­örerna, Andreas Blechschmi­dt, anklagar polisen för övervåld.

– Polisen borde ha reagerat måttligt ... Det var inte nödvändigt. Många är skadade, sade Blechschmi­dt till N-TV.

–Krig, klimatförä­ndring och förtryck är ett resultat av det kapitalist­iska systemet som G20 represente­rar och som 20 000 poliser försvarar, sade demonstran­ten Georg Ismail till AFP.

Demonstrat­ionerna stal i går i alla fall delvis uppmärksam­heten från det hårt bevakade toppmötet. På kvällen fördömde Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel kravallern­a.

Merkel sade sig kunna förstå fredliga demonstrat­ioner, men att demonstrat­ioner som försätter människors liv i fara är oacceptabl­a.

 ??  ??
 ??  ?? SOM EN KRIGSZON. De kaotiska demonstrat­ionerna i Hamburg stal i går uppmärksam­heten från det hårt bevakade toppmötet. FOTO: AFP / LEHTIKUVA /
CHRISTOPHE GATEAU
SOM EN KRIGSZON. De kaotiska demonstrat­ionerna i Hamburg stal i går uppmärksam­heten från det hårt bevakade toppmötet. FOTO: AFP / LEHTIKUVA / CHRISTOPHE GATEAU
 ?? FOTO: DPA / LEHTIKUVA / AXEL HEIMKEN ??
FOTO: DPA / LEHTIKUVA / AXEL HEIMKEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland