Hufvudstadsbladet

Trump är ”hedrad” och Putin ”förtjust”

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin har till slut träffats och mötet mellan världsleda­rna pågick i två och en halv timme – mycket längre än väntat. Uppgifter om ett gemensamt Syrienutsp­el började snabbt florera efter världs

- MATTIAS MÄCHS/TT

Ackompanje­rade av smattrande kameror visade Donald Trump och hans ryske motpart Vladimir Putin upp sig i samband med deras första möte öga mot öga på G20-mötet i Hamburg.

Några korta fraser kostade de båda på sig.

– Vi ser framåt mot att många väldigt positiva saker ska hända för Ryssland och för USA., sade Donald Trump och tillade att han hedrad att få träffa Putin.

Den ryske presidente­n svarade att han var ”förtjust”.

– Jag är glad över att träffa dig personlige­n, och jag hoppas att vårt möte ska ge resultat, sade Putin.

Sedan lämnade de rummet utan att svara på några frågor.

Enligt nyhetsbyrå­n AP planerar USA och Ryssland att tillkännag­e en överenskom­melse om vapenvila i sydvästra Syrien, med start söndag.

Det bekräftade­s också senare av både Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov och USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson, rapportera­r medier på plats i Hamburg.

Många stötestena­r

Den första handskakni­ngen mellan Putin och Trump skedde redan tidigare på dagen. En kort video släpptes av den tyska regeringen där Trump ses kliva fram och hälsa på en leende Putin, som står vid ett bord där flera världsleda­re samlats i samband med ankomsten till mötet.

I nästa sekvens står de leende bredvid varandra medan Trump ger Putin en klapp på ryggen.

Trumps första tid vid makten har överskugga­ts av relationen till Ryssland efter anklagelse­rna om eventuella ryska kopplingar hos personer i hans stab, och misstankar­na om rysk inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet.

Under sin valkampanj sade Trump att han vill förbättra den ansträngda relationen med Ryssland. Men röststarka politiker på hemmaplan väntar sig att han visar upp en hård linje mot Putin.

I ett tal i Polen under första stoppet på Europaresa­n kom Trump med kritik mot Ryssland, även om han inte nämnde Putin.

– Vi uppmanar enträget Ryssland att upphöra med sina aktivitete­r i Ukraina och på andra ställen och sitt stöd till fientliga nationer – som Syrien och Iran, sade Trump i Warszawa.

Ryssland vill gärna se att USA lättar de sanktioner som infördes efter landets annekterin­g av Krimhalvön 2014. Men en sådan eftergift från Trump skulle vara mycket kontrovers­iell i USA.

Trumps hårda ord om Nordkoreas robot- och kärnvapenp­rogram, där Ryssland och Kina manar till lugn, är ett annat laddat ämne. Därtill är läget spänt på grund av USA:s och Natos upprustnin­g i Östeuropa och Rysslands allt mer aggressiva beteende kring Östersjön.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ ?? MåNGA TVISTEFRåG­OR. Vi uppmanar enträget Ryssland att upphöra med sina aktivitete­r i Ukraina och sitt stöd till fientliga nationer, sade Trump inför mötet.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ MåNGA TVISTEFRåG­OR. Vi uppmanar enträget Ryssland att upphöra med sina aktivitete­r i Ukraina och sitt stöd till fientliga nationer, sade Trump inför mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland