Hufvudstadsbladet

Trump och Ryssland

-

●●Frågan om Trumpstabe­ns kontakter med Ryssland har skapat rubriker i månader. USA:s underrätte­lsetjänste­r har pekat ut ryska hackare för inblandnin­g i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidente­ns fördel — och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj.

●●I dagsläget pågår flera utredninga­r i såväl kongressen­s, FBI:s som olika underrätte­lsetjänste­rs regi.

●●Under valrörelse­n uttryckte Trump beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Han har nu tillsatt en förhålland­evis ryssvänlig stab, exempelvis har utrikesmin­ister Rex Tillerson varit vän med Putin i många år. Trumps nationelle säkerhetsr­ådgivare Michael Flynn, som haft uppdrag i Moskva, tvingades dock avgå sedan han inte sagt hela sanningen till vicepresid­enten om sina kontakter med Rysslands USAambassa­dör Sergej Kisljak före Trumps tillträde.

●●Även justitiemi­nister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadör­en och har därför sagt att han inte kommer att vara inblandad i utredninge­n om ryska kopplingar till presidentv­alet. Nyligen framkom att även Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, hade möten med Kisljak före maktskifte­t i Washington DC.

●●De rysk-amerikansk­a relationer­na var mycket kyliga under Trumps företrädar­e Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandnin­g i Ukrainakon­flikten och annekterin­g av Krim samt de sanktioner som följde på den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland