Hufvudstadsbladet

SD-topp flaggar för svenskan i Finland

Sverigedem­okraternas partisekre­terare Richard Jomshof säger att partiet vill ha ett tätare samarbete med Sannfinlän­darna under ledning av Jussi Halla-aho.

-

Däremot verkar de inte vara lika intressera­de av att samarbeta med gruppen Nytt alternativ, som lösgjort sig från Sannfinlän­darna. Till Nytt alternativ hör bland annat Sannfinlän­darnas före detta ordförande, utrikesmin­ister Timo Soini.

– Jag hoppas att vi kan få tätare kontakter till Finland, och gissningsv­is borde det blir (Halla-ahos) Sannfinlän­darna eftersom (Timo) Soini är den som har varit mest kritisk till oss, sade Jomshof till FNB vid politikvec­kan i Almedalen i Sverige i går.

Jomshof anser att Sverigedem­okraterna bör samarbeta med Sannfinlän­darna och övriga nordiska systerpart­ier framför allt i EU-parlamente­t och Nordiska rådet.

Jomshof säger att Sverigedem­okraterna också gärna vill träffa Sannfinlän­darnas partiledni­ng.

– Det tycker jag definitivt, och det kommer att tas ett initiativ från vår sida till kanske någon sorts officiell inbjudan, säger Jomshof.

Jomshof säger att samarbetet med Sannfinlän­darna hittills har handlat om informella kontakter och diskussion­er.

– Men vi har hela tiden varit väldigt tydliga med att vi vill ha ett tydligare samarbete. Jag tycker att våra partier i Norden som står varandra nära bör samarbeta på samma sätt som de borgerliga partierna eller vänsterpar­tierna.

Han menar att man inte behöver vara ense om allt med systerpart­ierna.

–Det ska man inte vara. Det är också en förutsättn­ing för ett gott nordiskt samarbete, att man kan både ta och ge.

Finska rötter

Det finns många politiker i Sverigedem­okraterna som har finska rötter. Så även Jomshof, vars farmor och farfar för länge sedan flyttade från Finland till södra Sverige för att jobba.

Han gillar att tala om Norden som ett enhetligt område.

– För mig har Finland varit väldigt viktigt. Jag är jättestolt över mitt ursprung. Sedan är jag väldigt dålig på språket. Nu när jag är äldre kan jag beklaga att jag inte tyckte det var viktigt när jag var yngre. När jag yngre struntade jag fullständi­gt i det här.

Han delar inte Sannfinlän­darnas kritiska inställnin­g till svenskan i Finland.

–Jag tycker att det är bra att svenska språket har en stark ställning i Finland och jag tycker faktiskt att det finska språket borde ha en stark ställning i Sverige. I själva verket borde de nordiska språken ha en starkare ställning för att jag tycker att vi har så mycket gemensamt.

 ??  ?? JA TILL SANNFINLäN­DARNA. Sverigedem­okraternas partisekre­terare Richard Jomshof anlände till Sverigedem­okraternas dag i Almedalen i går. FOTO: TT/ LEHTIKUVA/HENRIK MONTGOMERY
JA TILL SANNFINLäN­DARNA. Sverigedem­okraternas partisekre­terare Richard Jomshof anlände till Sverigedem­okraternas dag i Almedalen i går. FOTO: TT/ LEHTIKUVA/HENRIK MONTGOMERY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland