Hufvudstadsbladet

Seriestryp­are friad i nytt fall

Mannen som är känd som seriestryp­aren friades från åtal i Helsingfor­s tingsrätt i går. Han var åtalad för förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa. Åklagaren yrkade fyra års fängelse.

- FNB

Rättegånge­n handlade om huruvida den åtalade hade planerat att tränga sig in i en 17-årig flickas bostad för att strypa henne eller inte. Domstolen fann inte tillräckli­ga belägg för det här.

Åklagaren anser att mannen hade försökt bryta upp dörren med ett okänt föremål i cirka tio minuter. Flickan bodde i samma hus som han.

Enligt åklagaren hade den åtalade gjort upp en detaljerad plan för sin gärning, men försvaret bestred allt. Flickan sade att hon gått fram till dörren och genom oxögat sett en man med läderhands­kar. Hon såg honom dock bara som hastigast eftersom mannen täckte över oxögat.

Domstolen ansåg att risken för felaktig identifier­ing var beaktansvä­rd eftersom flickan bara såg mannen en kort stund.

Brev till ”Suzy”

I rättegånge­n behandlade­s också ett kärleksbre­v från Penttilä. Brevet till ”Suzy” damp ner i flickans brevinkast ett par månader efter inbrottsfö­rsöket. I brevet fanns ett telefonnum­mer som tillhörde mannen.

– Tingsrätte­n har konstatera­t att enbart brevet inte räcker för att man tillförlit­ligt ska kunna avgöra att Penttilä haft en plan att utföra ett grovt brott mot liv eller hälsa.

Penttilä själv förklarade att brevet var avsett för ”Suzy” som bodde i närheten och att han blandat ihop kvinnorna.

Enligt domstolen ska Penttilä släppas omedelbart om det inte finns andra skäl för att hålla honom kvar.

Strypt flera

Den åtalade, som frigavs från fängelset i december, har tidigare dömts för flera mord och våldsbrott och har bland annat strypt sina offer med läderhands­kar.

Han har bland annat dödat sin mamma, en tolvårig flicka och en kvinnlig bekant genom att strypa dem. Dessutom har han också dömts för bland annat grov våldtäkt, frihetsber­övande och tre fall av grov misshandel.

I domstolen har den åtalade tidigare motiverat dåden med till exempel sadomasoch­istiskt sex.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland