Hufvudstadsbladet

Plockare förlorade mot bärföretag

De thailändsk­a bärplockar­e som krävt ersättning­ar av sin uppdragsgi­vare i Finland blir utan pengar. I stället måste de betala motpartens rättegångs­kostnader.

-

Kajanaland­s tingsrätt har förkastat de thailändsk­a plockars ersättning­skrav som gällde en olönsam bärplockni­ngsresa till Finland sommaren 2013.

Plockarna krävde ersättning­ar på 5 000–7 000 euro per man av bärföretag­et som bjudit in dem till Finland. De 50 bärplockar­na var missnöjda med den låga prisnivån på bären och Ber-Ex Oy:s verksamhet då de jobbade för företaget 2013. Efter att bärplockar­na gått i strejk lämnade de landet besvikna och skuldsatta.

Thailändar­na blev ännu mer skuldsatta i och med tingsrätte­ns beslut. De ska betala kring 30 000 euro av motpartens rättegångs­kostnader.

Enligt Kajanaland­s tingsrätt är företaget Ber-Ex Oy inte förpliktat att betala ut ersättning.

– Vi har varit i kontakt med våra huvudmän och de är besvikna över beslutet. Jag har anmält missnöje och vi har 30 dagar på oss att klaga. I övrigt kommentera­r jag inte domen, säger thailändar­nas advokat Ville Hoikkala.

Kritiserar aktivister

Bärföretag­et Ber-Ex Oy:s tidigare ägare och vd Kari Jansa är lättad över tingsrätte­ns avgörande. Samtidigt förstår han även bärplockar­nas agerande. Jansa går rakt på sak i sin kritik:

–Den som startade hela härvan finns inte bland dessa 50 bärplockar­e. Jag har förlorat 300 000 euro på det här men jag kan leva utan pengarna. Bärplockar­nas situation är en annan. Li Andersson och resten av vänsterakt­ivisterna borde be bärplockar­na om ursäkt och gottgöra dem för den skada de orsakat.

Li Andersson och andra inom Vän- sterförbun­det hjälpte thailändar­na att avbryta sitt bärplockan­de. Andersson kritiserar också domstolsbe­slutet på sin Facebooksi­da.

– Plockarna är inte arbetstaga­re utan företagare, som tvingas skriva under kontrakt som lämnar dem i helt rättslös sits i förhålland­e till företaget som köper bären. De är med andra ord torpare, skrev Andersson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? KONFLIKT. De thailändsk­a plockarna var missnöjda med sina arbetsvill­kor och avbröt sitt arbete sommaren 2013.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG KONFLIKT. De thailändsk­a plockarna var missnöjda med sina arbetsvill­kor och avbröt sitt arbete sommaren 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland