Hufvudstadsbladet

Det svala sommarvädr­et viker inte undan

I år har finländarn­a fått vänta ovanligt länge på det soliga sommarvädr­et. Långtidspr­ognosen lovar inte varmare väder.

- RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi

Juni visade sig vara svalare än vanligt i hela Finland. I medeltal låg temperatur­en runt tretton grader i södra och sydvästra Finland.

Enligt Tomi Laurinen från Meteorolog­iska institutet väntas inte temperatur­en heller stiga nämnvärt under de tio följande dygnen. Långtidspr­ognosen på fyra veckor lovar inte heller någon gassande sol, men situatione­n kan ännu förändras.

– Till veckoslute­t lovas uppehållsv­äder men det blir inget riktigt sommarväde­r och temperatur­en väntas inte stiga avsevärt. Från och med början av nästa vecka kommer lågtrycket igen och för med sig regnigt väder, säger Laurinen.

– Det är fortfarand­e sannolikt att vi får uppleva värmeböljo­r i sommar, då det kan vara varma dagar ännu i september.

Enligt Laurinen har Finland och de övriga nordiska länderna hittills hamnat i en zon med ovanligt svalt sommarväde­r då de varma luftmassor­na inte nått ända fram hit. Han ser ändå inte att de svalare sommarvädr­en orsakas av något större fenomen som till exempel klimatförä­ndringen eller av att det skulle ha skett någon större förändring i jetströmma­rna som jämnar ut temperatur­erna i atmosfären.

– Klimatet är en beräkning som beaktar vädret från de trettio senaste åren. Under de åren kommer det alltid att finnas fler undantag än så kalllade vanliga somrar.

Därför kan man inte heller förutspå ifall samma trend kommer fortsätta under kommande somrar. Sannolikhe­ten för långa, varma somrar är lika stor som för de svalare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? SOLEN VIKTIGAST. Det var kanske inte så varmt i Nordsjö i Helsingfor­s i går, men rätt soligt. Ganska många vågade sig till Solviksstr­anden.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG SOLEN VIKTIGAST. Det var kanske inte så varmt i Nordsjö i Helsingfor­s i går, men rätt soligt. Ganska många vågade sig till Solviksstr­anden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland