Hufvudstadsbladet

Aspirant Luigi nyaste tillskotte­t

Luigi rekryterad­es via en annons på nätet. nu ska han lära sig jobbet i ett halvt år.

- FNb–IIrIs MattssoN

Helsingfor­s ridande polis har precis fått en ny häst, berättar överkonsta­pel Henrik Westerberg.

–Luigi är åtta år gammal och kommer från grannstall­et. Vi testade två hästar före Luigi. Han hittades via en annons på nätet och nu har inlärnings­stadiet börjat.

Prövotiden är fyra veckor. Efter det får hästen ännu anpassa sig till jobbet och växa under ett halvt till ett år innan polisarbet­et på allvar sätter i gång.

– Vi kräver inte att hästen direkt ska ta sig an de tuffaste uppdragen. Vi tar inte ens med de nyaste häs- tarna på tunga uppdrag, de får växa först, säger Westerberg.

Den ridande polisen brukar sätta annonser på sin Facebook-sida och tittar också själv runt då de är i behov av förstärkni­ng.

Men kan vilka hästar som helst bli poliser?

Westerberg säger att det är insidan som räknas.

– Det finns ingen speciell ras som vi söker efter. Vi ser mer på personligh­eten. Hästen ska vara lugn och lyda ryttaren, och den ska också vara modig. Hästen behöver inte ha bra dressyr eller kunna hoppa hinder. Det gör vi inget med eftersom det inte hör till hästens uppgifter på jobbet, säger Westerberg.

Däremot är det viktigt hur hästen går och står, eftersom det är hästens viktigaste uppgifter. Men det kan också behövas snabbhet.

– Det händer då och då att det kan bli en jaktsituat­ion, så hästarna har nog sådana egenskaper vid behov.

Det viktiga är att få bra hästar som vet och kan, enligt Westerberg. De ska inte vara för unga och inte för gamla. Hästen bör klara av att arbeta en längre tid men ändå vara i den åldern att den hunnit samla livserfare­nhet.

– Och den ska vara basskolad med gas och broms, säger Westerberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland