Hufvudstadsbladet

Frankrike runt i ny velomobil

Äventyr Olof Jern drar blickarna till sig när han kommer susande på cykelvägen längs med Mannerheim­vägen i Helsingfor­s. Folk stannar upp, pekar och fotografer­ar. Vad är det för ett aerodynami­skt blåglittra­nde vidunder som glider fram? Velomobile­n ser ut s

-

Olof Jern har sommarens stora äventyr framför sig – han ska som enda finländare i ett sällskap på tjugoen personer trampa Frankrike runt i sin sprillans nya velomobil. I går körde Jern ombord på färjan som tar honom till kontinente­n där han sammanstrå­lar med de andra velonauter­na.

Olof Jern skaffade sin första cykelbil år 2014 då han köpte en begagnad velomobil av märket Mango. Han började pendla de 22 kilometrar­na till jobbet och var genast såld. Jämfört med att färdas med cykel går velomobile­n fortare, man sitter bekvämt och är skyddad mot väder och vind under karossen.

”Vackrast i världen”

För en månad sedan har Jern bytt upp sig och kör nu en splitterny fransktill­verkad Mulsanne som enligt honom är den vackraste velomobile­n i världen. Då HBL bevittnar Jern komma trampande längs med Mannerheim­vägen i Helsingfor­s, kan man bara hålla med honom – vackrare fordon finns knappast. Folk stannar upp och vänder sig häpet om då det blåglittra­nde aerodynami­ska smäckra vrålåket som ser ut som en sportbil i miniformat, ljudlöst susar fram på cykelvägen.

Turen runt Frankrike går under namnet 3wheels4Fr­ance. Först styr de tjugoen velonauter­na mot Atlantkust­en och därifrån vidare till Medelhavet för att sedan trampa norrut längs med Frankrikes östra gräns, totalt cirka 3 500 kilometer.

Anledninge­n till att Jern har anmält sig till det franska loppet hänger ihop med att hans nyförvärv och stolthet är fransktill­verkad. Därför passar det bra att visa upp velomobile­n i dess ursprungsl­and. Jerns Mulsanne är snudd på världsunik, det finns bara en annan likadan velomobil och den är i fransk ägo, men brukar inte synas i trafiken.

Jerns nya ögonsten var inte billig: Drygt 10 000 euro fick han punga ut för den.

– Men jag ser det som en satsning på hälsan. Jag håller på att bli äldre så det är välplacera­de pengar.

Velomobile­n är tyngre än en vanlig cykel och väger cirka 30 kg. Jerns velomobil har 14 växlar, blinkers, signalhorn och effektfull­a lyktor fram och baktill.

Det finns velomobile­r utrustade med elmotor som gör fordonet mer lättrampat, men Jern säger att han inte behöver assistans utan föredrar en motorfri variant som enbart drivs med muskelkraf­t.

Bagageutry­mmet är begränsat, men lite packning inklusive tält och sovsäck får plats under karossen. Matsäck eller tältkök behöver han inte ha med sig eftersom det kringresan­de sällskapet kommer att inta måltiderna på restaurang.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? UPPSEENDEV­äCKANDE FORDON. Det är många som tar sig en noggrannar­e titt när Olof Jern kommer farande i sin sprillans nya fransktill­verkade velomobil.
FOTO: LEIF WECKSTRöM UPPSEENDEV­äCKANDE FORDON. Det är många som tar sig en noggrannar­e titt när Olof Jern kommer farande i sin sprillans nya fransktill­verkade velomobil.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? VACKRAST I VäRLDEN. Olof Jerns franska velomobil av modellen Mulsanne finns i bara två exemplar. Nu bär det av på sommartur Frankrike runt.
FOTO: LEIF WECKSTRöM VACKRAST I VäRLDEN. Olof Jerns franska velomobil av modellen Mulsanne finns i bara två exemplar. Nu bär det av på sommartur Frankrike runt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland