Hufvudstadsbladet

Mercedesch­ef om Vettel: Han är galen

Formel 1 Inom F1-kretsarna tror man att spänningen mellan Lewis Hamilton och Sebastian Vettel kommer att stiga ytterligar­e. Det talas till och med om risk för att knytnävar kommer att användas.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

Lewis Hamilton säger att det nu är uppenbart att hans värsta rival Sebastian Vettel har mentala svagheter och att han själv efter incidenten i Baku därför har en stor psykologis­k fördel.

Tysken blev kallad till ett förhör hos det internatio­nella förbundet Fia i Paris i måndags och klarade sig utan ytterligar­e ett straff. Den fyrfaldige mästaren sade i sin offentliga ursäkt att han överreager­ade i stridens hetta och det är ett uttalande som Hamilton tolkar som en svaghet.

– Att jag har en fördel när det gäller den mentala biten har ju länge varit klart. Man behöver ju bara se hur han reagerade förra året och vad han sade i radion.

I Mexiko fick Vettel ett mindre raseriutbr­ott och sade med några inte helt välvalda ord vad han tyckte om tävlingsle­daren Charlie Whiting. Den gången klarade han sig utan straff eftersom han bad om ursäkt direkt efteråt. Men Hamilton hade dock inte kunnat föreställa sig att det skulle gå så långt som det gjorde i Baku där Vettel med flit körde in i sidan på Hamilton.

Historien upprepar sig

Niki Lauda, som är chef för Mercedes, är en man som ofta säger exakt vad han tycker. Lauda, som vann VM-titeln tre gånger, har kommit med en kommentar som fått många att höja på ögonbrynen.

– Jag kan förstå att Lewis är rejält frustrerad efter vad som hände, säger han i en intervju med The Mirror.

– Lewis kommer en dag att slå Sebastian. Inte med bilen utan med knytnäven. I vanliga fall är Sebastian en förnuftig kille men vad han gjorde förstår jag inte. Han är galen.

Det skulle å andra sidan inte vara första gången som det blir slagsmål mellan två förare. I Japan skedde det mellan Michael Schumacher och Mika Häkkinen på en fest efter det sista loppet. Tysken var sedan i farten igen i Belgien. Motståndar­en den här gången var David Coulthard, som Schumacher anklagade för att ha försökt döda honom. Detta bara för att nämna några exempel på slagsmål inom formel 1-cirkusen, det finns betydligt fler.

Helmut Marko, som är Red Bulls motorsport­chef, är tydligen inte Mercedes bästa vän.

– Mercedes har ingen stjärnstat­us eftersom de måste annonsera i tidningarn­a när de har vunnit, säger österrikar­en och tror inte att teamet är så populärt som de själva går ut med.

Men kollar man statistike­n på sociala medier så har Helmut Marko fått siffrorna om bakfoten: På Facebook har Mercedes 11,1 miljoner fans mot Red Bulls 7,7 miljoner. På Twitter lyder motsvarand­e siffror 1,83 miljoner mot 1,81.

Lewis kommer en dag att slå Sebastian. Inte med bilen utan med knytnäven. I vanliga fall är Sebastian en förnuftig kille men vad han gjorde förstår jag inte. Han är galen. Niki Lauda, chef för Mercedes

Banan kräver kraft

Att Marko ”attackerar” Mercedes är egentligen ingen överraskni­ng. Han och Mercedes teamchef Toto Wolff är inte vad man kallar för goda vänner.

Motsatsen beskriver bättre förhålland­et mellan dem. Däremot är han mycket god vän med Niki Lauda. Kanske för att de har något gemensamt. De var båda förare på högsta nivå. Markos karriär fick ett tvärt slut när en sten efter Ronnie Petersons bil slungades upp och träffade hans ena öga, som blev förstört.

Marko är rädd för att hans team kommer att få stryk på söndag då nästa tävling väntar.

– Vad som gör det så svårt för oss är att banan kräver mycket kraft. Gasen i botten, bromsa, hårnål, accelerera och dessutom uppför berget. Då krävs det att man har en stark motor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / VALDRIN XHEMAJ ?? I RAMPLJUSET. Sebastian Vettel och Lewis Hamilton har alla ögon på sig också under helgens tävling i Österrike.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / VALDRIN XHEMAJ I RAMPLJUSET. Sebastian Vettel och Lewis Hamilton har alla ögon på sig också under helgens tävling i Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland