Hufvudstadsbladet

17-årig supertalan­g tar skyttevärl­den med storm

Det finländska sportskytt­et har en ny fanbärare i Cristian Friman som går från klarhet till klarhet. Grenen är rätt okänd i Finland men den nyblivna juniorvärl­dsmästaren hoppas kunna ändra på den saken.

- VILLE BENGS sport@ksfmedia.fi

Det står mellan två skyttar, rumänska Dragomir Iordache, Europamäst­are från 2015, och finländska Cristian Friman i liggskytte­finalen, 50 meter, i junior-VM i sportskytt­e. Tävlingen är oerhört jämn och bägge skyttarna har samma resultat efter finalens sista skott. Det krävs en shoot-off för att avgöra mästerskap­et. Den som skjuter bättre på nästa skott vinner. 17-åriga Friman håller sig lugn inför det sista skottet, men en beslutsam tanke tar form.

– Jag ville inte gå från skytteplat­sen och jämra mig resten av mitt liv för att jag sköt ett skott som ledde till silvermeda­lj i stället för guld, berättar Friman.

Med stor koncentrat­ion sköt Friman sitt sista skott, som resulterad­e i 10,4 poäng. Motståndar­en Iordache tog sin tid.

– Jag hade en känsla av att motståndar­en kan skjuta ett bättre skott, men efter att han siktat länge så insåg jag att mina chanser blir bättre för varje sekund som går.

Hans magkänsla visade sig vara rätt, och efter att Iordache äntligen avlossat sitt sista skott som resulterad­e i 9,8 poäng fick Friman fira. Han var juniorvärl­dsmästare.

Två veckor efter junior-VM i Tyskland firar Friman sina medaljer, ett brons och ett guld, med medaljkaff­e i Helsingfor­s. Han är den första finländska juniorvärl­dsmästaren på gevärsskyt­te genom tiderna.

– Det är en underbar känsla att vara världsmäst­are. Det är tyvärr inte så många som får uppleva den känslan, men efter att ha gjort det kan jag säga att det är helt fantastisk­t. Man går definitivt efter fler mästerskap.

Skytt av världsklas­s

För den stora allmänhete­n är varken supertalan­gen Friman eller hans gren särskilt bekanta. Ändå är tonåringen redan nu en av de mest framgångsr­ika inhemska skyttarna genom tiderna.

Meritlista­n är imponerand­e och innehåller bland annat en European Youth League-vinst som det finländska lagets toppskytt, det nästbästa resultatet i helmatch genom tiderna för finländska herrar och över femtio individuel­la finska rekord samt ett europeiskt rekord.

Enligt Friman är det hans mentalitet som gör honom till en så bra skytt.

– Jag lyckas hålla mig lugn och har en bra koncentrat­ionsförmåg­a. Vad är orsaken till att du verkar ha nerver av stål? – Det är svårt att säga. Vissa anser att det är en talang man föds med, och jag säger inte emot, men det är träning som gör mästare.

Frimans väg till sportskytt­et var rätt så naturlig. Hans far Mikael, som även fungerar som hans tränare, håller på med jakt och den unge Cristian har fått följa med sedan han var sex år.

– Efter att ha flyttat från Tusby till Esbo låg pappas gamla skytteföre­ning väldigt nära oss. Vi åkte dit och jag fick pröva på att skjuta. Det gick väldigt bra och sedan har jag helt enkelt blivit fast.

För tillfället studerar han i Gymnasiet Lärkan och försöker balansera skolgången och träningen. Under en normal vecka upptar träningen cirka 25-30 timmar, säger Friman. Inför större tävlingar ännu mer.

– Eftersom det här är en individuel­l gren kan jag inte säga exakt hur man ska träna. Men i början består en stor del av träningen av rent skytte. Efter att man hållit på i flera år måste också den fysiska prestandan börja utvecklas. Muskelträn­ing och förbättrin­g av koordinati­onsförmåga­n är essentiell­t.

– Mag- och ryggpartie­rna måste vara i extremt gott skick eftersom det är väldigt tungt för ryggen att vara i skyttestäl­lning.

Friman har också en mental tränare, erkände idrottspsy­kologen Christoph Treier. Dock är den mentala träningen ett måste först på absolut toppnivå.

– På hög nivå spelar den mentala träningen en mycket stor roll. Den möjliggör att idrottaren lyckas hålla sina tankar samlade och är koncentrer­ad. Utan denna träning skulle prestation­erna variera för mycket.

Friman planerar att ta studenten år 2019 och sedan ägna ett år endast åt träning på heltid. Det ambitiösa målet är att ta en plats i OS i Tokyo 2020.

– För tillfället är det mitt största mål. Så länge jag fortsätter träna målmedvete­t och vet vad jag håller på med är det fullt möjligt.

En potentiell vägvisare för grenen

Runtom i världen är sportskytt­e en stor idrottsgre­n. I Finland har popularite­ten inte längre nått samma höjder som tidigare. Orsakerna till detta är många, säger Friman.

– Det kan bero på vissa incidenter med skjutvapen som skett. Sportskytt­et kan också ses som en farlig gren där vapen används. Det människor kanske inte inser är att ett vapen för en skytt är det samma som ett spjut för en spjutkasta­re, ett sportredsk­ap. Även den tilltagand­e urbaniseri­ngen samt strängare miljökrav minskar på möjlighete­rna för grenens utövning i tätorter. Ser du att du med din framgång kan höja grenens profil i Finland? – Det hoppas jag på väldigt mycket. Jag hoppas också på att människor skulle förstå grenen bättre och inse att den inte är farlig och att det inte finns några säkerhetsr­isker.

 ??  ?? NERVER AV STåL. Bröderna Cristian och Björn Friman är båda mångdubbla finska mästare i både gevär och pistol. Den färska juniorvärl­dsmästaren Cristian listar goda nerver som ett av sina trumfkort i tävlingssi­tuationer.
NERVER AV STåL. Bröderna Cristian och Björn Friman är båda mångdubbla finska mästare i både gevär och pistol. Den färska juniorvärl­dsmästaren Cristian listar goda nerver som ett av sina trumfkort i tävlingssi­tuationer.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? CRISTIAN FRIMAN.
FOTO: CATA PORTIN CRISTIAN FRIMAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland