Hufvudstadsbladet

VM-brons trots många små misstag

De finländska damer tog för andra världsmäst­erskapet på raken stafettbro­ns – även om silvret i likhet med i fjol fanns inom räckhåll på den sista sträckan.

- FNB

ORIENTERIN­G Sverige var i särklass redan på startsträc­kan men Ryssland passerade Finland och tog silvret mot slutet av tävlingen. Trion Venla Harju, Marika Teini och Merja Rantanen var ändå glada över medaljen, som blev den andra blåvita under VM i Estland.

– Det var hett mellan öronen idag. Jag fick jobba hårt för att ens hitta kontroller­na. Jag gjorde många, många små fel, säger ankaret Rantanen.

Rantanen berättar att hon talade högt för sig själv om lägen hon kunde förutse och att hon på så sätt försökte få orienterin­gen att fungera. Det lyckades inte, men det tröstade henne att hon behöll en medaljplat­s med klar marginal.

– Det här känns inte bra, jag ville vara ett bra ankare, säger Rantanen, som tog sin åttonde VM-medalj i karriären.

Venla Harju var bäst i den finländska VM-truppen med ett individuel­lt brons på medeldista­ns, stafettbro­ns och en fjärdeplat­s i sprint. Hon gjorde väl ifrån sig också i stafetten trots att bronsmedal­jen dagen innan höll henne vaken halva natten.

– Jag stod för en tillräckli­gt säker insats på startsträc­kan. Det blev några små bommar, säger Harju glatt.

Gladast av de tre var Marika Teini, som inte lyckades ordentligt under VM-veckan förrän i stafetten.

Det var damerna som höll Finlands fana högt i VM som nu avslutades. Bäst på herrsidan individuel­lt var Fredric Portin med sin 11:e plats på långdistan­s. I stafetten kom herrarna åtta. Det är fyra år sedan en finländsk herrorient­erare tog VM-medalj.

 ?? HIRVONEN
FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/KIMMO ?? MEDALJTRIO. Finlands medaljsald­o i VM i Estland blev två bronsmedal­jer, den som togs av Merja Rantanen, Marika Teini och Venla Harju i stafetten samt Harjus individuel­la bronsmedal­j.
HIRVONEN FOTO: LEHTIKUVA/HANDOUT/KIMMO MEDALJTRIO. Finlands medaljsald­o i VM i Estland blev två bronsmedal­jer, den som togs av Merja Rantanen, Marika Teini och Venla Harju i stafetten samt Harjus individuel­la bronsmedal­j.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland