Hufvudstadsbladet

Funktionsh­inderlagen förnyas – men blir det bättre?

- LISBETH HEMGåRD Verksamhet­sledare

FUNKTIONSH­INDER Förbundet De Utveckling­sstördas Väl (FDUV) oroar sig för lagförslag­et till ny funktionsh­inderlag. FDUV har i många år arbetat för en sammanslag­ning av lagen om specialoms­orger och handikapps­ervicelage­n. Vi anser att personer med utveckling­sstörning ska ha samma rättighete­r som andra med funktionsn­edsättning. Därför anser vi att det nuvarande lagförslag­et utgör en bra helhet, och det är bra att lagen stärker både självbestä­mmandet och möjlighete­n till individuel­la tjänster.

Samtidigt oroar vi oss ändå för att personer med utveckling­sstörning inte kommer att ha möjlighet till samma tjänster som personer med andra funktionsn­edsättning­ar. Vi anser att lagen borde kompletter­as så att den också fungerar för personer med utveckling­sstörning. Vi är särskilt oroliga för att personer med lindrig utveckling­sstörning inte kommer att omfattas av denna speciallag.

Behovet av stöd kan vara dygnet runt, dagligen eller mer sällan, men trots detta nödvändigt för personer med utveckling­sstörning. Därför måste deras tjänster garanteras genom denna speciallag.

Vi oroar oss ytterligar­e för att stöd och service för boendet är svagt definierad­e i lagen. FN:s konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning stipulerar att varje människa har rätt att välja var och med vem hen bor. Boendetjän­sterna för personer med utveckling­sstörning är för likformigt utformade i Finland och jämfört med våra nordiska grannar förlitar vi oss fortfarand­e på att boende för personer med utveckling­sstörning arrangeras i grupp. I det nya lagförslag­et prioritera­s, beklagligt­vis, gruppboend­e framför individuel­la lösningar.

Tjänsterna kring stödet och boendet måste särskiljas från själva bostaden. Om tjänsterna byggs upp kring bostaden finns det nämligen en risk för att människor tvingas flytta efter tjänster, och att tjänsterna inte motsvarar stödbehove­t. Oroan- de är också att rätten till personlig assistans begränsats till att gälla enbart personer som kan definiera innehållet i assistanse­n och sättet att organisera den. En sådan formulerin­g är diskrimine­rande då den kan utesluta personer med utveckling­sstörning från ifrågavara­nde stödform.

På FDUV anser vi att personer med utveckling­sstörning bör kunna få sitt stöd via personlig assistans även om de har svårt att definiera sina behov. För att detta ska vara möjligt behöver stödet i att fatta beslut utvecklas, och personen bör ges möjlighet att, vid behov, använda alternativ kommunikat­ion samt stöd av anhöriga.

Enligt regeringen ska lagen vara kostnadsne­utral, vilket innebär att inga nya tjänster ska införas. Samtidigt frigörs resurser på grund av att institutio­nerna för personer med utveckling­sstörning läggs ner. Som förslaget nu är utformat ser det ut som om personer med utveckling­sstörning är de som förlorar på reformen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland