Hufvudstadsbladet

En reform av reformen

- Carina Holm Åbo underrätte­lser

Man glömmer lätt att det fortfarand­e pågår ett krig i Europa.

Aamulehti De som misstänks för att ha skjutit ner Malaysia Airlines passagerar­plan hamnar inför rätta i Nederlände­rna, men kriget i Ukraina fortsätter.

Hur många gånger ska vårdreform­en få bakläxa innan den blir av?

Deprimeran­de är det att statsminis­ter Juha Sipilä säger att reformförs­lagen tre gånger under tio år har fallit i grundlagsu­tskottet.

Den här gången faller reformen på valfrihets­lagen, som enligt grundlagsu­tskottet kräver kompletter­ingar och en ny utlåtander­unda.

I praktiken blir det ett nytt lagförslag, eftersom förändring­arna är så omfattande.

Att en regerings lagförslag gång på gång stöter på patrull i grundlagsu­tskottet är inget att yvas över, eftersom det betyder att regeringen inte har tillräckli­g koll på grundlagen. Gång på gång. Deprimeran­de.

Deprimeran­de är det också att regeringen, trots tidigare bakläxor från grundlagsu­tskottet, i sin reformfixe­ring fortsätter att försöka testa grundlagen­s gränser. Gång på gång. Är det inte lite pubertalt? Man brukar uppmana folk att lära sig av sina misstag. Borde inte uppmaninge­n också gälla regeringen?

Hur många gånger måste grundlagsu­tskottet säga ”gör om, gör rätt” innan regeringen förstår att det faktiskt också gäller dess lagförslag och dess reformoch privatiser­ingsiver?

Statsminis­ter Juha Sipilä, Centern, försäkrar på Twitter på onsdagseft­ermiddagen att vård- och landskapsr­eformen ska i mål. Just det är det väl ingen som tvivlar på, även om tvivlen i övrigt hopar sig när det gäller reformen.

Hotet av klimatförä­ndringen förstör inte finländarn­as aptit. Kymen Sanomat om att bara en dryg tredjedel av finländarn­a uppger sig uppmärksam­ma miljöpåver­kningarna av sin kost. En tredjedel tar inte saken i beaktande över huvud taget. Husbolagen borde börja fundera på hur man ska sköta laddningen av elbilar i framtiden. Savon Sanomat om att elbilarna oundviklig­en kommer att bli vanligare och att det vore skäl för husbolagen att förbereda sig i god tid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland